slave2wage | Rerolled :: Zka blogok


Szólj be itt:
  
[10:42] karonfoll: Zka, GN-en küldtem egy üzenetet, jársz arra még néha?
[14:04] Con: nem tünt fel, hogy ilyen rág nem néztem...
[14:04] Con: bocs, igazad van, tényleg nem elérhető :)
[14:03] Con: működik, bár nem pörög túlságosan
[14:03] Con: frostshock.eu/
[08:50] karonfoll: na mindegy, az utolsó biztos lekapcsolat a villanyt.
[08:50] karonfoll: mivel évek óta nem játszok Bliz játékokkal (se) itt követem a híreket. de 2-3 hete nem elérhető.
[23:23] Zka: évek óta eszembe se jutott, hogy volt ilyen :)
[21:08] karonfoll: amúgy a Frostshock nem tudjátok hova lett?
[20:22] Berikkusu: Thx Zka
[15:24] Con: írtam ki szavazást guild talival kapcsolatban
[20:08] Moldruck: Boldog Karácsonyt kívánok Nektek!
[11:47] Csontos: Te honnan tudod? Nem is voltal ott:D
[14:39] Mégötlövés: Nem is volt részeg senki:P
[14:34] Universalis: Holnap ilyenkor már biztos lesz, aki kidől a kánikulás piálástól :P

Jelenleg bejelentkezve:

0 felhasználó

Regisztrált:
645 felhasználó
383 karakter
Legutóbb: WilliamLek

Kaszt útmutató: Mage guide v1.4.2

2006-10-16 Zka (Chardonnay)


Tartalomjegyzék (gyorslinkek):
A mage feladata
Hogyan healeljünk AOE-ző mágust?
Felszerelés
Mage helye a lootelosztásban
Varázslatok listája
Szószedet
Irányítás, célzás
Kite-olás
- 1 célpontos frost kiting
- 1 célpontos fire kiting
- több célpontos pointblank kiting
- több célpontos ranged kiting
Levelling, effektív grind
- Frost grind
- Fire grind
Tippek és trükkök
Húzás
Víz és trinket quest
Képletek
Spelldamage hatása
To-hit és resistek
Elterjedt buildek
Az arcane fa
Rolling ignites
Mana-management, consumables
Enchantok
Addonok
A jó PVE mage (új 2006-09-12)
Fire vs frost (új 2006-10-02)
Burning Crusade (új 2006-10-02, javítva, bővítve 10-04)
BC spellek (új 2006-10-16)
Makrók

A mage a játék egyik erősen vitatott kasztja. Elég benézni a wow-europe.hu hivatalos mage kasztfórumára, tengernyi sírást lehet ott olvasni. Egy részük igaz, egy részük túlzás. A problémák azonban inkább más kasztokkal vannak, nem a mage beteg :) Őszintén szólva a hivatalos fórum olvasgatását gyenge idegzetűeknek nem javaslom, még eltántorodnak ettől az érdekes, sok kihívást biztosító osztálytól. A mage eredeti leírása szerint "primary ranged damage dealer", valamint "glass cannon". Úgy gondolom, hogy ez a meghatározás igaz. A glass biztosan :)) Ez az útmutató a mage kaszt 1.11-es mage revamp utáni állapotára vonatkozik.
Ezt a leírást elsősorban mágusoknak ajánlom, azonban a soron következő fejezetet mindenkinek - sok fontos információ lesz benne arról, hogyan kell együttműködni egy mágussal, mit lehet tőle várni. Az pedig mindenkinek jó, ha a csoport hatékonyan kooperál.


A mage feladata, együttműködés a mágussal

A Mage fő feladata elég könnyen definiálható: sebezni. Amiben mindenképpen jobbak vagyunk bármelyik másik osztálynál, az az AoE (area of effect) azaz a területre ható sebzés kiosztása. Minden más osztálynál több választási lehetőségünk van az AoE sebzés kiosztásakor, jobban is sebzünk és egyes AoE varázslatok közben mozoghatunk is, ami pl egy Hellfire-t nyomó warlockról nem mondható el. 1v1 sebzésben, azaz 1 célpontra ható károkozásban már nem ennyire egyértelmű a mage fölénye, de én úgy tartom, igyekezni kell ebben is :) A jó mage egyértelmű mutatója, hogy a teljes manapoolját ellőve mennyit tud sebezni 1 célpontra és milyen gyorsan. Készülj fel azért, hogy a magedet túlsebzi 1vs1-ben a roguek nagyrésze, esetleg egyes kiváló hunterek vagy DD (damagedealer) warriorok. Én mindenesetre nagyon ritkán látok ilyeneket, 1.11 mage rewamp óta legalábbis :)

A sebzésen kívül a mage tud átkokat (curse) leszedni magáról és társairól. Nem, "magic" típusú dolgokat nem tud leszedni, az a papok dolga. Kicsit furcsa, de így lett kialakítva. Tudunk intelligencia buffokat osztani egyénenként vagy később party szinten is. A játék legjobb vizét tudjuk idézni, ami ráadásul átadható. Ezekkel a szövetséges manahasználóknak nyújtunk fontos segítséget. Egy fontos megjegyzés a vízidézéssel kapcsolatban: sokan utálják, ha idegenek kunyerálnak vizet. Én törekedek jó arcot vágni és kiszolgálni őket, főleg a papokat/shammykat. Sose jön rosszul, ha van kit hívni egy raidre healernek :) Ha nem mage vagy és ezt olvasod, nem árt ha tudod, mi az ami idegesítő egy mage számára a vízzel kapcsolatban. Még a magamfajta segítőkész mágusok sem veszik jó néven ha kérdés nélkül trade ablakot nyitsz rájuk. Főleg nem csata közben. Főleg nem az után, hogy a raid kezdetén megkérdeztem, kinek kell víz és mennyi. Ha nem elsődleges manahasználó vagy (tehát nem healer vagy damagedealer) magyarán hunter vagy feral druid akkor húzni fogom a számat és felemlegetem hogy 1 stack vízből egésznap farmolok :) De nem kell félni, party/raidtagokat minden mage ki fog szolgálni, hacsak nem teljesen hülye, vagy nem csata közben basztatják. Vizet idézni nagy mennyiségben idegesítő feladat, mert 10esével jön és 780 manába kerül. A mage manakerete 5000-7000 pont között van, az intelligencia buff legmagasabb rankja 1500, a party méretű int buff 3400 mana. Mindez a vízidézés mellett rengeteg mana gyors elköltését igényli meg, miközben mindenféle emberek nyitogatják a trade ablakot vízért. Egy 10 fős raid ellátása is perceket vesz igénybe. Legyetek megértőek :)

Elnézést, kicsit elkalandoztam a vízzel. Hátra van még pár fontos szerepkör amiben a mage jó. Itt van a polymorph, azaz a birkázás. Legutóbbi patch óta már malacozás vagy teknősítés is akár. Fontos tudni, hogy a poly CSAK humanoidra, beastre és critterre működik. A crittereknek nincs jelentűségük. Critter az a sárga 10 hp-s mob amit instákban unatkozva le szoktak wandolni a papok két csata közt. Humanoid pedig nem az aminek emberformája van, hanem ami humanoid típusú a játék szerint. Tehát a zombik pl nem, mert azok élőholtak. Ne kérjétek a mágust hogy élőholtat vagy démont polyzzon. A poly rendkívül gyorsan maxra gyógyítja az áldozatot, ezért csak csata elején használható effektíven. Polyzott ellenfelet ne üss meg, közelében területre sebző dolgokat ne használj, mert azonnal kijön. És igazán idegesítő egymás után 5x birkázni egy mobot amikor épp sebzést kéne osztani vagy decurseolni. A poly hatóideje 60. szinten 50mp, ami elég hosszú. Mobok ellen bármikor bárhányszor megújítható. Sajnos resistálható, vagy néha előfordul hogy hamarabb megtörik, mint 50mp. Mindezek ellenére is messze a legjobb crowd control opció a polymorph, egyszerűen mert az 5-20 fős tartalmak legtöbb csatájában használható, megbízható. Létezik egy Sheepwatcher nevű plugin ami egy szép progress barral jelzi a polyból eltelt időt. Szerintem kvázi kötelező addon, 45sec körül érdemes újrabirkázni a mobot, ezzel az addonnal az időmérés automatizálható.

A poly is jó crowd control, de csak 1 célpontra hat egyszerre. A frost nova területre ható fagyasztás, max 8mp-ig egyhelyben állásra kárhoztatja akit ér. Kivéve persze azt aki resistálja vagy frost immunis. A crowd controlnak ez is az egyik leghatékonyabb fajtája. Nem limitált a novával lefogható mobok száma. A nova cooldownja 21-25sec talentezéstől függően. Fontos tudni, hogy a fagyasztás jó eséllyel megtörik, ha a fagyott célpontot sebzés éri. Különösen nagy eséllyel törik meg a jég tűz és fizikai sebzés hatására. Ha egy mage AoEzni kezd és frost novával nyit (szinte biztos), várjatok kicsit az egyéb AoE-vel, pl warlock a hellfire-rel. Speciális talentkiosztással megoldható, hogy a blizzard (messziről lőhető jég alapú AoE) is crowd control szerepet töltsön be. A mobokat 75%-kal is lehet lassítani blizzarddal + megfelelő talentkombinációval. BWL/Molten Core előtt nem nagyon szokás erre specelni, ne nagyon várjátok el, hogy Strat/BRS járó mage ilyet tudjon. Fire speckós mágusok tudnak még 45 secenként blastwave nevezetű sugárban ható tűzalapú instant AoEt, ami ideiglenesen daze-t okoz, azaz 50%kal lassítja a mobokat. 10mp cooldownnal egy háromszög alakú területre hatóan minden mage tud cone of cold-ot lőni, ez szintén 50% lassulást okoz az ellenfeleken, talenttel 60%. És itt véget is ért a mage crowd control lehetőségeinek felsorolása.

A counterspell is nagyon fontos képesség. 30 yardról, 30sec cooldownnal instant counterel egy mágiaiskolát 10 sec ideig. Talentezéssel a 10 sec első 4 másodperce silence-szé változtatható, azaz eddig semmit nem tud kasztolni az áldozat. A counterspell kiváló kaszter mobok húzására, vagy nem kívánt spellek megállítására.

A legvégére maradt a portálok kérdése. 40. szinttől UC és Org, 50. szinttől TB-be nyithat portált a mage. Teleportálni saját magát 20 szinttel alacsonyabban is tudja. A portál komponense 20s, a teleporté 10s áron kapható a reagens vendoroknál. Ezért van, hogy a mage nem fog ingyen portált nyitni idegeneknek. Nagyon fontos, hogyha portált vagy vizet kérsz egy magetől akkor te menj hozzá, ne várd el, hogy odajöjjön ahol vagy és kiszolgáljon. Azt hiszem ez egyértelmű, mint az is, hogy ne piszkálj ilyesmivel olyan embert aki instában vagy más helyszínen van. Komolyan vannak olyan szociálisan érzéketlen egyedek, akik elvárják, hogy pl egész STV-t másszam át és nyissak nekik Org portált. Vagy alkudoznak a portál árából 55. szintűként, mert kell nekik cuccra a lóvé.

Hogyan healeljünk AOE-ző mágust? Biztos lesz aki felháborodik de erre külön bekezdést nyitok, mert idegesít, hogy a healerek mennyire vállvonogatva intézik el, amikor meghal egy mage aoe közben. "próbálnál meg maget healelni majd megtudnád" Nos ez biztosan jogos, de nem értem továbbra sem, miért nem lehet feltenni egy HoT-ot közvetlen AOE előtt, miért nem lehet azonnal chainhealbe kezdeni, főleg raidben ahol több a healer mint a mage.
Szóval a healer teendője raidben:
-1, Megbeszélni a többi healerrel, ki kit gyógyít aoe jeleneteknél
0, Odafigyelni amikor aoe kezdődik
1, PW:S
2, HoT
3, chain heal a megfelelő kasztidős (max 3sec) spellel, ez már az ő kompetenciájuk
4, Ha a targetált mage ice blockol (látni kell a buffot ha mást nem is) akkor az 1es vagy 2-es ponttól ismétlés. Ha bármelyik mage ice blockol (látod a képernyőn ha nem a te targeted) akkor a szar egy másik mage vagy lock nyakába szakad, tehát máris kezdheted chainhealelni a saját célpontodat, hátha ő kapja...
Ha mindez megvan akkor a mage kussoljon, ha nincs akkor a healer fogadja a lebaszást sértődés nélkül. Nem vagyunk hülyék, tudjuk hogyha 4-5 secig semmi heal nincs akkor a healer alszik és nem ok nélkül leszünk idegesek. Volt hogy 3 szaros trashmob evett meg ZGben miközben 10 healer nézett vagy 8 másodpercig. Rajtam kívül csak 1 db MT volt combatban. Ilyenkor azért beszalad a raid chatre egy "WTF, HEAL??" megjegyzés. Az olyan apróságokat, minthogy main AOE lock/mage kijelölése és power infusionnal támogatása, vagy druidok részéről ügyelés a mark of the wild fentlétére (armor miatt) már meg sem merek említeni. Ha nem akarják megkönnyíteni a dolgukat akkor ne tegyék :D

Eddig tartott az a rész, amit mindenkinek érdemes lehetett elolvasni. Innentől szakmázás lesz.


Felszerelés

A mage igazán sokféle páncélt vehet fel. Bármit, ami cloth-ból van. Emellett tud staffokat használni, filléres training után daggert és 1kezes swordot is. Mivel dual wield nincs, sword/dagger csak 1 kézben lehet, a másikban offhand viselhető. Staff mellett értelemszerűen offhand nem hordható. Más játékokkal ellentétben pajzsot nem használhatunk. Felszerelés, enchantok kiválasztásakor TOTÁLISAN lényegtelen, hogy a cucc mennyi armort ad. Ezt soha meg se nézd. Semmit nem tehet a mage az ellen, hogy a beeső fizikai sebzések 90-95%-át megkapja. Arra szerencsére több eszköze van, hogy a sebzés beesését elkerülje. Használhatunk wandokat, amik alacsony szinten jók mobok utolsó HPjának lelövésére, vagy ha kifogytunk manából. Mindenesetre a wand fő feladata, hogy a rajta levő stat/spelldamage bónuszokat kihasználjuk, nem az hogy lőjünk vele :) Magyarán a wand DPS-e majdnem annyira indifferens, mint a cloth cuccok armor értéke :) Staffra, sword/daggerre ugyanez vonatkozik. Magára valamit adó mage NEM, SOHA nem üt közelharcban semmit. Kurvára mindegy, mekkora DPS-t tud a kard vagy a staff. (Na jó, mágiaimmunis mobokat lehet meleezni a poén kedvéért, ha ezzel nem sodorjuk magunkat veszélybe... Nincs is viccesebb, mint amikor windfury procol és egyszerre több támadással összesen kb 20-at sebzek tőrrel :D) Ha már végképp nincs manánk és semmi menekülési út, a wand akkor is jobban sebez mint a melee weapon, ugyanis nem is fogunk vele találni, vagy a sebzés teljesen elvész az ellenfél armorjában. Ezeknél a cuccoknál (fegyver/wand) az fontos milyen statot/spelldamaget ad. Ugyanez vonatkozik a sebződéskor proccoló dolgokra. Mivel nem bírjuk ha ütnek minket, semmi de semmi értelme nincs olyat viselni ami sebződéskor %-os eséllyel csinál valamit. Alacsony szinten a staminát és intet adó cuccok beszerzését, viselését javaslom (akármi of the eagle cuccok). Izlés szerint már ekkor is lehet damage geart hordani, főleg ha nem vagy kezdő és meg tudod védeni magadat a moboktól. 50-60. szinten viszont javaslom, mindenképpen kezdj arra orientálódni, hogy spelldamaget adó felszerelésed legyen. 60 felett kizárólag azzal tudod növelni a sebzésedet, ha egyre több spelldamage van rajtad. Ne feledd, a mage dolga a sebzés, nem a mana tárolása. Igaz, AoE vagy nagyon hosszú bossfight/decurse robotolás alatt igazán nem számít a spelldamage, a sok mana viszont annál inkább. Célszerű alternatív int/spi vagy int/sta geart is tartani a bankban, de ez csak elég speciális esetekben jöhet be, eddig nekem AQ20/ZG alatt sem kellett soha ilyesmihez nyúlnom, a damage gear elég. Azt hiszem evidens, de azért leírom: strength és agility tulajdonságnak SEMMI hasznát nem veszi a mage. A spirit viszont jobb, mint sokan gondolják, főleg 60 felett. (Később kiderül miért, de 34. szint alatt a spiritnek vajmi kevés értelme van, kb 0) Általánosságban elmondható, hogy 60. szintig csak staffok közt van értelmes választás, 60tól már nagy nehezen előkaparhatók olyan sword/dagger/offhand itemek, amik az ugyanekkor szerezhető staffoknál sokkal jobb kombinációt alkotnak (több spelldamage).
A mage helye a lootelosztáskor: Mivel egy mage 30-45% között regenerál manát kasztolás közben spiritből, valamint van evokációja (megintcsak spirit alapú) és mana gemjei, az mp5 alapon manaregent adó tárgyak inkább healereknek menjenek (15% manaregenig tudnak eljutni), mágusként ne panaszkodj ha mp5-ös tárgyat inkább egy priestnek ítélt a raid leader. A használatra manát adó, vagy manaregent növelő tárgyak (burst of knowledge, mark of the dragon lord) szintén healereknek menjenek elsősorban. Ezekkel sokkal jobban jár egy healer, következésképp a teljes csapat is. Spelldamage-t (damage and healing) adó cuccokra viszont mage/warlocknak legyen prioritása. A healing bónuszok azonos minőségű tárgyakon mindig kb 80%-kal magasabbak. Balance druidok, shammyk, hasonlók számára kérem ne menjenek spelldamage clothok amíg mage/lock igényli őket, nevetséges pazarlás. Egyáltalán, egy balance druid jó valamire? :) Frostdamaget adó item egyértelműen csak mage, firedamage cuccokon viszont a mage & lock összeveszhet, bár azt hiszem egy firemage mindenképp prioritást kell kapjon egy ilyenre, nagyobb arányban sebez tűzzel mint egy destro lock. (frost illetve firemage 90-98%-ban az adott iskoláját használja sebzésre... függ a helyzettől és a játékstílustól is)


Varázslatok

Az alábbi táblázat tartalmazza, hogy melyik varázslat mikortól elérhető a mage számára. Nyilván itt csak a legalacsonyabb, rank1 hatásfokú spellek vannak listázva. Dőlt betűs a nevük azoknak a spelleknek, amik kizárólag megfelelő talentezéssel elérhetőek.

SzintSpellMit csinál
1Frost armorNémi armort ad félórára, csak magunkra mondható buff. Aki közelharcban megüt, némileg lassabban fog támadni és mozogni.
1FireballKijelölt ellenséges célpontra lő tűzsebzést
2Arcane IntellectKijelölt barátságos célpontnak ad 30 percre int bónuszt
4Conjure waterInnentől tudunk vizet idézni. Hurrá!
4FrostboltKijelölt ellenséges célpontra lő fagysebzést, időlegesen lassítva annak mozgását
6Conjure foodInnentől tudunk kaját idézni. Hurrá!
6FireblastKijelölt ellenséges célpontra lő instant fire sebzést. 8sec cd.
8Arcane missilesKijelölt ellenséges célpontra arcane alapú sebzést tol. Sebződéskor megszakad, channelled spell, azaz nem is mozoghatsz közben.
8PolymorphBirkává változtatás! Király!
10Frost novaTerületre ható fagyasztás. 25sec cd.
12Dampen magicBarátságos célpontra eső mágikus sebzés és gyógyítás tompul 10 percig.
12Slow fall30 sec időtartamra lassan esik a mage és nem sebződik a zuhanástól. Komponense egy light feather!
14Arcane explosionAz 1.11 patch óta már alapban instant, területre ható arcane sebzés
16Detect magicEllenséges célponton levő mágikus buffokat megvizsgálhatjuk vele. Meg jelezhetjük a party számára, melyik mob lesz birka.
16Flamestrike3 sec kasztolási idejű területre ható tűzsebzés.
18Amplify magicBarátságos célpontra eső mágikus sebzés és gyógyítás erősödik 10 percig.
18Remove lesser curseBarátságos célpontról leszed 1db curse típusú debuffot.
20Cold SnapHa minden pontod froston van eddig, legkorábban ekkor vehetsz cold snapet. Minden frost spell cooldownját azonnal nullázza. 10 perc cd.
20BlinkAmerre nézel, 20 yardot előreteleportálsz azonnal. 15sec cd.
20BlizzardTerületre ható, channellelt távolról sebző jégalapú AoE.
20Fire ward30 sec ideig saját magunkra tehető pajzs, ami adott mennyiségű tűzsebzést elnyel. 30sec cd.
20Mana shield60 sec ideig saját magunkra tehető pajzs, ami adott mennyiségű fizikai sebzést elnyel. Cooldownja nincs, de elnyelt sebzésenként 2 manát szív el.
20Teleport Org/UCKomponens felhasználásával teleportálja a mágust Orgrimmarba/UC-be.
20Evocation8 másodpercig a mana regeneráció 1600%-on működik, ez többé kevésbé maxba tölt. 8 perc cd.
22Frost wardUgyanaz mint a fire ward, csak fagysebzést nyel el.
22ScorchOlcsó, rövid kasztolási idejű kicsi tűzsebzés 1 ellenséges célpontra.
24CounterspellEllenséges célpont varázslását instant megszakítja, az adott iskolát lezárja 10 mp-ig.
26Cone of coldA kaszter előtti háromszögre ható instant jégspell, sebzése mellett 50%-kal lassítja az elért ellenfelek mozgását. 10sec cd.
28Conjure mana gemEgy manakövet idéz amiből később a manát visszanyerhetjük. Afféle manapotion, de a potiktól eltérő cooldownon van. 10 szintenként kapunk majd erősebb gem idézést.
30Ice ArmorA frost armorral teljesen egyezik, de több defenset ad és némi frost resistancet is.
30Teleport TBKomponens felhasználásával teleportálja a mágust TB-be.
30PyroblastLegkorábban ezen a szinten vehetünk pyroblastot HA eddig minden talentpontunk fire ágon van. Nagyon hosszú kasztolási idejű, extrém tűzsebzés 1 célpontra.
30Ice blockLegkorábban ezen a szinten vehetünk ice blockot HA eddig minden talentpontunk frost ágon van. Teljes immunitás minden sebződésre és hatásra 10 secig, minden debuff leesik, threat ideiglenesen 0 lesz, de közben a mage cselekvésképtelen. 5 perc cd.
34Mage armorCsak magunkra tehető buff, resisteket ad és 30% manaregen kasztolás közben is folytatódhat! 30 perc hatóidő.
36Blast waveLegkorábban ezen a szinten vehetünk blastwave-t HA eddig minden talentpontunk fire ágon van. Területre ható instant tűzsebzés, ellenfeleket lassítja. 45 sec cd.
40Ice BarrierHa eddig minden talentpontunkat frostra tettük, legkorábban ekkor vehetünk Ice Barrier varázslatot. Minden sebzést elnyel egy adott határig, vagy 1 percig. Manát nem szív mint a manashield. 30sec cd.
40Portal Org/UCA partytagoknak portált nyithatunk az említett városokba, komponensköltséggel.
50Portal TBA partytagoknak portált nyithatunk TB-be, komponensköltséggel.
60Polymorph:Pig60. szinten Azsharában tanulható az archmagenél questelve. Teljesen megegyezik a rank4 polyval, kivéve hogy nem birka hanem malac formájúvá változtatja az ellenfelet.
60Polymorph:Turtle"ZG fishboss dobja" a könyvét, megegyezik a poly rank4-gyel, csak teknős forma.
60Arcane BrillianceA kiválasztott barátságos célpont partyjának összes tagjára felkerül komponensköltséggel +31 int buff 1 órára. Könyvből tanulható.


Szószedet
Pár szakszó, amit érdemes ismerni...
CoC: Cone of Cold, területre ható jégalapú varázslat.
FN: Frost nova, területre ható fagyasztás.
AoE: Area of effect, azaz hatóterület. A területre ható spellek összefoglaló neve.
IAE: Instant Arcane Explosion. Az arcane explosion varázslat instantra talentolt változata. 1.11es patch óta alapban instant ez a varázslat de a név maradt.
PoM: Presence of Mind: 21 pontos arcane talent. Aktiválásakor a következő spelled instant lesz.
AP: Arcane Power: 31 pontos arcane talent. Aktiválásakor egy ideig minden spelled 30%-kal többet sebez és ennyivel több manát is eszik.
FB: Ez alatt általában a fireblastot értik, pedig lehetne fireball vagy frostbolt is :D
CS: Counterspell
GCD: Global Cooldown. Csaknem minden spell/képesség/tárgy használatakor egy 1.5 másodperc hosszú cooldown váltódik ki ami alatt semmi mást nem tudsz csinálni. Ezért pl instant spelleket is csak 1.5 secenként lehet szórni maximum. A GCD a kasztolás megkezdésekor indul, nem a befejezésekor.
impCS: Improved counterspell - olyan counterspell amihez talentekből 4 sec silence is tartozik.
impCoC: Improved Cone of Cold - ez egy talent, az erősített cone of coldra utal, nagyobb sebzés.
Shatter: Frost talent, hatására minden fagyott célponton nagyobb eséllyel critelnek a varázslatok. (akár +50%)
spam: Amikor egy varázslatot folyamatosan használsz, pl folyton frostbolttal lősz egy bosst -> frostbolt spam.
mp5: "mana per 5 sec" alapon manaregent adó tárgyak. 8mp5 = "restores 8 mana per 5 seconds".
DPS: Damage per second, sebzés másodpercenként.
DPM: Damage per mana, sebzés manapontonként.
PI: Power infusion papi spelldamage buff.
CoE: Curse of Elements warlock debuff ami a magek sebzését növeli.
PvE: Player versus Environment: a játékos a környezet (azaz a mobok) ellen.
PvP: Player versus Player: a játékos a játékos ellen: mikor a karakterek egymást verik bucira.
root: Minden olyan hatás gyűjtőneve, ami a célpontot egyhelyben rögzíti. Frost nova, entangling roots, frost trap és társai...
snare: Minden olyan hatás gyűjtőneve, ami a célpont mozgását lassítja, mint pl chill effektek a mage jég spelleiből, vagy hamstring, crippling poison.
CC: 1) CrowdControl (szabad fordításban tömegek kordában tartása). Minden olyan hatás CC-nek minősül ami mobokat "kivon a forgalomból" (polymorph, seduce, fear) vagy rootol. Időnként az extrém (területre ható) snare hatásokat is CC-nek sorolják be, pl megfelelő talentezéssel a Blizzard 25%-ra lassítja az ellenfeleket, ezt ilyenkor már CC-nek szokás kategorizálni. 2) ClearCast/ClearCasting.


Irányítás, célzás
PvP-ben nélkülözhetetlen, de pveben is igen fontos, hogy a mage egyszerre tudjon mozogni és instant spelleket használni. Ha mindent egérrel intézel, akkor ez nem fog sikerülni, vagy lassabb/ügyetlenebb lesz. Kénytelen vagy az instantjaidat billentyűzet kombinációkkal előhívni, ami egyúttal arra kényszerít, hogy a kurzorbillentyűkkel való irányítást elfelejtsd. Gyakori és javasolt beállítás az ESDF vagy RDFG gombokkal való mozgás, ahol előre/hátra mozgás és jobb/bal STRAFE van beállítva. Az elfordulásra SEMMI szükséged nincs, SOHA. Azt amúgyis az egérrel csináld, mert billentyűzetről kegyetlenül elnagyolt. Ha már megszoktad a kurzorbillentyűket, ideje átszokni, kösd ki őket a hotkeys menüben, pár óráig fog fájni csak. Én is így csináltam, enélkül igazán nehéz lett volna átszokni az ESDF kombinációra. Az instant és gyakran használt spellek a mozgatóbillentyű körül legyenek és a számsoron.
Az egér bal gombját lenyomva tudsz a karaktered elforgatása nélkül másfele nézni, PvPben és egyes bossfightokban igazán hasznos. Pl tudod figyelni Wyrmthalak addjait vagy Jekliknél az aoe-zendő batok érkezését miközben a bosst zúzod oda se nézve.
Érdekes még, hogy a varázslatok nagyrészéhez a célpont felé kell nézni, ez azonban egy kb 180 fokos látómezőt jelent, tehát akár melletted is lehet. Ebből következik, hogy pl fireblastot gyorsan félig hátrafordulva vagy strafeolva is könnyen kvázi a hátad mögé tudod dobni. A polymorph és counterspell 360 fokban működik, azaz szó szerint a hátad mögött is sheepelhetsz/counterelhetsz, ez iszonyú hasznos és vagy 30 nap played után tűnt fel :D
Szintén alapvetően fontos tudni, hogy minden spell arra a célpontra megy ami a kasztolás megkezdésekor ki van választva. Azaz például poly+counterspell pullt kell csinálnod akkor kiválasztod a birkázandó célpontot, megnyomod a poly gombját, azonnal célpontot váltasz tabbal vagy egérrel és mikor a célpont kasztolni kezd, counterspell...
Külön bejegyzést érdemel a cone of cold (coc). Sajnos latency és egyéb hülyeségek miatt ez nagyon nem működik úgy, hogy gyorsan megpördülsz és amikor azt gondolod hogy épp az ellenség felé néz a karakter, azonnal nyomsz egy coc-ot. Szinte biztosan nem fog találni. Coc mindig szemben állva, hátrálva, vagy strafe megkezdésének pillanatában használandó. Ha meneküléskor nyomod az üldözőre, akkor is célszerű átmenni egy pillanatra hátrálásba vagy strafebe, különben szívás. Ezt gyakorolni kell.


Kiting
Miaza Kiting? (kite) Eredetileg a kite szó sárkányrepülőt (annak reptetését) jelent. A kiteolás azt jelenti, hogy egy ellenfelet úgy sebzel, hogy nem tud megütni, mert mindig tartod a távolságot sebzés közben. A mobok mozgási sebességét ismerve ez feltételezi, hogy a mob lassítva van, jellemzően frostbolt vagy cone of cold effekttel. Esetleg rootolva van frost novával. Mindenki, aki frost kitinget akar tanulni, keressen rá és töltse le bármelyik Faxmonkey pve videót. (Stupid mage tricks, Stupider mage tricks és Even stupider mage tricks) Életre szóló élmény lesz :) Az alább leírt technikák feltételezik hogy soloban vagy, nincs healered. Ha van healer vagy más magek akkor jóval szabadabban tudsz dolgozni. Alapvető kiting technikák:

1) 1 célpontos kiting frosttal: max távolságról frostbolttal nyitsz. Azzal is folytatod. Amikor a mob közel ér, azonnal strafe és frost nova. Függően a mob életerejétől, kb 25 yardra célszerű elmenni, ez úgy 2-3 másodperc. Ha már majdnem meghalt akkor elég csak melee rangen kívül kerülni. Ha a fireblast piros akkor 20 yard felett vagy :) Innen ismét frostbolt, mint előzőleg. Ha a mob még valami csoda folytán él, miután a nova megtört és közel ért (pl mert elit) akkor strafe, coc. Megint frostbolt miután kellő távolságot szereztél. Blink használható, ha már minden snare cooldownon van és egy rank1-es frostboltra sincs idő. Alapvető kiting szekvencia a frostboltolás közt a nova, coc, blink, coc, nova, blink, coc... A cooldownjuk kb ilyen sorrendben teszi lehetővé a használatot. Mondanom se kell, hogy a blink a legrosszabb választás mert célszerű a mobtól elfordulni ugrás előtt, ami időveszteség. Ráadásul nagyon sok mana és nem is sebez, nem is lassít. Csak időt ad amíg a következő snare cooldownja le nem jár, vagy időt ad egy frostbolt bevitelére (akár rank1 is lehet, ez mindig legyen kitéve action barra bármilyen spec is vagy) Tipp: blink sajnos global cooldownt indít be ami 1.5 sec. Ez alatt semmit nem tudsz kasztolni, tehát javaslom, hogy a blink után a global cd lejártáig egyszerűen fuss tovább toronyiránt, ennyivel is kevesebb távolságot vesztesz amíg a gcd lejár.
Ha jól időzíted a snare és root spelljeidet, soha nem tud egy melee mob megütni. 60. szinten javasolt gyakorlásra a Winterspring déli részén található Hederine Slayerek... Nagyon sok hpjuk van és ha hibázol azt észre fogod venni :D
Érdekes trükk még a terep adottságainak kihasználása. Igyekezz úgy mozogni, hogy egy-egy fa, vagy kő közéd és a mob közé kerüljön. Ezeken általában át is lehet lőni, viszont átmenni nem: a mob így kénytelen nagy kerülőt tenni az akadály körül, 1-2 plusz frostboltra simán lesz idő. Nyilván csak akkor éri ez meg, ha cooldown szabadul így fel, és/vagy át tudsz lőni az akadályon.
Ha engineer vagy, minden GRENADE típusú bomba 1 sec alatt mozgás közben is dobható, 2-5 sec stunt okozva. Ez is hasznos lehet végső esetben.

2) 1 célpontos kiting fire-rel: ugyanaz, mint az 1 célpontos frost kiting, azzal a különbséggel, hogy amikor a mob lassítva vagy rootolva van frost által, akkor használod a tűz alapú sebzéseidet (fireball, scorch). Pyroblastot novázott mobba távolságszerzés után beletolni a nova megtörése előtt nincs esély. Blastwave, impact segíthet.

3) Több célpontos point-blank kiting: a több célpont együttes kiteolását mindenképp egy "roundup" fázis kell megelőzze, ahol a kiteolandó mobokat felszeded. Ezt lóhátról kell csinálni, különben megesznek. A mobok sebességétől függően normál vagy epic hátas kellhet. Ne dobd ki a normált, mint én :( Lassú mobokhoz csak normál hátas jó, különben gyorsan leszakadnak és visszatérnek a helyükre. Gyors mobokhoz meg epic kell, hogy ne egyenek meg. Húzz fel ice barriert vagy mana shieldet, ülj lóra, aggro range szélével húzz, ne melee range távolsággal :) Miután felszedted a mobokat, addig kell köröznöd velük, amíg a lehető legtömörebben együtt nem állnak. A cél az, hogy szinte 1 pontban legyenek. Innentől kétféle technika használható.
Ha alacsony életerejű, normál mobokról van szó, akkor az Even Stupider Mage tricksben látott technika ajánlott: frostnova, flamestrike, utána azonnal coc, futás közben IAE szórás. Esetlegesen cold snap után ismétlés a novától. Ehhez a technikához egy shatter és impCoC deepfrost build igazán hasznos, de ezek nélkül is megy.
Elit mobokat tömegkiteolni jóformán csak CoC-cal lehet. A CoC snare debuffja 8 sec, cooldownja 10 sec. Ebből következik, hogy ehhez MINDENKÉPP frost build kell, de legalábbis a permafrost talentre szükség van, hogy a coc debuff kitartson a coc cooldownja alatt végig. Frostbite hátrány, mert szétszaggatja az összehordott mobokat. Sok videó van a ZG-ben található elit krokodil trash huszasával történő farmolásáról. Egyszerűen csak felhajtja a mobokat a csóka, leugrik a lóról, coc, kikerül melee rangen kívül, vár pár másodpercet cooldownra, előrelép egy pillanatra, coc és futás. Beszúrható pár IAE is. Ezt addig kell ismételgetni amíg van mob. Az "M for Monkey" című Faxmonkey videó legvégén látható ez a technika frostnovával és frostbite-tal (ahogy nem kéne), de a srác ügyesen korrigálja a szészakadó csoportokat blinkkel.

4) Több célpontos ranged kiting: ezt jóformán csak blizzard+permafrost+imp blizzard frostbuilddel lehet csinálni. Frostbite ide is tilos, szétszedi a csoportot. Itt nem annyira fontos az egy pontba hajtása a moboknak, mivel a blizzard elég nagy területet fed le. Az arctic reach igazán hasznos. Egyszerűen felszeded a mobokat lóhátról, leugrasz, frostnovával rootolod őket. Blinkkel vagy gyalog távolságot szerzel, 2-3 teljes blizzardnak be kell férnie mire közelérnek. Ekkor coc és futás, blizzard, nova, futás, blizzard. A ritmusra majd csak ráérzel.
Olvastam tűz alapú ranged kitingről is, hát elég nagy baromságnak tartom és a bucira verődés garantálható. Az alapvető szekvencia: felhajtás, Frostnova, távolság, flamestrike, még1 flamestrike ez már magad alá (ha van presence of mind akkor még1 flamestrike), coc, távolság, flamestrike, blastwave, távolság, flamestrike. Innentől meg kb halott is vagy, ha még vannak. De amúgy is kizárt, hogy ezt sebződés nélkül megúszd.

Minden többcélpontos grinding alapvető követelménye, hogy fokozottan nem szabad hibázni, beleértve a resisteket is, tehát azonos szintű mobokhoz +4 to hit kell cuccból vagy talentből, hogy a resist 1% vagy az alatt legyen. A többcélpontos technikák általában nagyon gyorsan sok manát igényelnek, ezért célszerű lehet külön int geart tartani hozzájuk. Itt a plusz spelldamage nem sokat számít, az aoe spellek amúgy is nagyon rosszul hasznosítják a damage pontokat. Nem gond a sok stamina se, kicsit több hibalehetőséget ad, de azért tömeges kiting során a legkisebb hiba is általában fatális, tehát tökmindegy mennyi HP-ról ölnek meg azonnal :)


Effektív grind és levelling
Grind az, amikor nem questelgetsz, hanem csak darálod ami az utadba esik. Ez pl farmoláskor vagy szintlépkedéskor fontos, hogy effektíven menjen, azaz a legtöbb mobot öld meg egy adott időegység alatt. Ehhez egy dolog fontos csak: a damage per mana (DPM) mutatód jó legyen. Int, stamina nem kell. 34. szinttől a mage armor miatt számít a spirit és végig nagyon hasznos a spelldamage, vagy akár a frost/fire damage, függően attól mit használsz. A 3 leghatékonyabb spell a frostbolt, scorch és a pyroblast (ja!). Ezekkel kell dolgoznod ha gyorsan akarsz haladni. Szintlépéskor mindenképp döntsd el előre, hogy frost vagy fire ágon akarsz-e fejlődni. Őszintén szólva az szerintem kamu, tévhit, hogy a frost lassabban visz előre, mint a fire, majd részletezem, hogy miért. (főként DPM okokból) Szóval ha eldöntötted, melyik ágon mész, mindenképp arra és csak arra pakolj talent pontot! Alant látható a fire és a frost levellinghez használatos fejlesztési és mobölési stratégia. Kiemelném, hogy a stratégiák solo singletarget grindre vannak kifejlesztve. Ha AOE grindelni akarsz, akkor ne ezt olvasgasd, bár meg vagyok győződve hogy se egyedül, se healerrel nem lehet nagyságrenddel gyorsabban fejlődni AOE grinddal. Maradjunk az 1v1-nél ahol egyesével bontod le a mobokat. Mind a frost, mind a fire build esetén alapvető, hogy a lehető legtöbb spelldamage legyen rajtad (frozen vagy fiery wrath itemek, függően a talent irányodtól, de az általános spelldamage is megfelelő) és legyen wandod. Igazán hasznos a mobinfo2 ami megmutatja némi tanulás után, hogy melyik mobnak mennyi HPja van, ez sokat segít a sebzésed optimizálásában. Mindkét talent specnek jó szintlépéshez az elemental precisionból 3/3 pontot szerezni, a magasabb szintű mobok resistjeit drasztikusan csökkenti. Ne felejtsd el megvenni az evocationt amint lehet. (20. szint) Elemental vagy arcane build szintlépéshez HASZONTALAN, SZAR. Kizárólag tisztán frost vagy fire builddel fejlődj, magas szinten kezdhetsz pakolni arcane-re ha nagyon nincs mire tenni :) 40-60. szint táján tudsz kitenni pontokat arcane fára, a clearcastingot szerezd be, minden más erősen opcionális. Az se baj ha csak 60ra maxolod ki a clearcastingot. Általánossában olyan mobokat kell írtanod akik hozzád képest -1..+2 szintűek, ezeket lehet effektíven ölni és jó XP-t kapni.

1) Frost: először az improved frostboltot vidd fel 5-re, aztán a lehető leggyorsabban fejleszd fel maxra az ice shards, piercing ice, frostbite, shatter, imp. frost nova, imp. cone of cold, frost channeling, arctic reach talenteket. Nagyon fontos még az ice block, ehhez jöhet a cold snap és ice barrier is. Magas szinten szerintem soloban is megéri a winter's chill (legalább 3 pont legyen rajta, de nem fontos hogy 5 legyen). A maradék pontokat tetszés szerint oszd ki. Imp. blizzard tök felesleges single grindhoz, a permafrost pedig mellőzhető.
Ölési taktika: sima kiting melee mobok ellen. Max távolságról frostbolt, átlalában 2-4 frostbolt fér be, függően a mob sebességétől, frostboltod kaszt idejétől, permafrosttól, frostbite-tól, stb. Amint közel ér a mob, frost nova, 20 yard távolság és további frostboltolás. Ha már majdnem meghalt, a megmaradó HP függvényében dobj be 1 scorchot aztán wandolj. (Ennek megítélésében a mobinfo2 felbecsülhetetlen) Rank1 frost nova elég végig. Ha frostbite-od van és pont akkor procol amikor nováznál, lehetőleg ne novázz és ne is fuss 20 yardra csak épp melee rangen kívül. Ekkor lesz egy ingyen rootod és ha van shatter akkor remélhetőleg egy bónusz krit is. Ha nagyon gyorsan kell kivégezni egy mobot akkor használható fireblast, coc - preferált a frostnova+frostbolt+coc kombó, ez igazán csak impCoC+shatter-rel működik. Kaszter mobokat meglepően gyorsan le lehet szedni már 30-40. szinten is így. Kasztereknél amúgy próbálj 20 yard körül kezdeni, hogy a spellalert/ecastbar mutathassa mit kasztol a mob és ekkor ezt countereld. Feltéve hogy az említett addonjaid fent vannak. Ugye fent vannak? :)) Melee moboknál max range-ről kezdj természetesen. Ha a legelső frostboltod resistet kap akkor kaksi van, de ha sheepelhető a mob akkor gyors sheepeléssel és távolság újra felvételével a csorba kiköszörülhető. Optimális esetben max 2 szinttel magasabb mobok jól darálhatók és ha nincsenek durván peches resistek akkor frostbolt+nova+scorch+wand bőven elég is.
Pro: rendkívül mana-effektív, jó védelmet biztosít és jól használva megvéd a halálok 50-75%-ától a barrier/block páros, valamint az, hogy a mobok eleve lassítva vannak üzemszerűen. Mivel alig kapsz ütéseket, enni, kötözni nem nagyon kell, kevésszer lesz rajtad csúnya debuff. A melee mobokat olyan durván szégyeníti meg, hogy többre nem is vágyhatsz, akár nálad magasabb szintű eliteket is solozhatsz!
Kontra: Hosszabb csaták, mint fire spec esetén. Ranged mobok kicsit neccesebbek emiatt.


2) Fire: sajnos a legelejétől fogva fire buildem nem volt, de azért próbálok okos lenni. Bár magas szinten miután a pyroblast megvan, nem igazán kell grindhez a fireball (mert szar a DPMje), első körben kénytelen vagy az improved fireballt kimaxolni. Ezután javaslom az ignite-ot a nagyobb critekhez, az impactot a kevesebb sebződéshez, flame throwingot, burning soult, imp. scorchot. A lehető leghamarabb vedd meg a pyroblastot. (30. szint) Alapvetően az imp. flamestrike, imp. fireblast, imp. fireward kivételével minden fire talent kiváló a szintlépéshez, ezért maxold ki őket. Master of elements talent hasznos a DPM növeléséhez.
Ölési taktika: Mindig a legmagasabb rankú frostnovát használd. Grind során amíg nincs pyroblastod, max távolságról nyitsz fireballal, utána scorch amíg a mob közel nem ér. Frostnova, aztán kb 15 yard távolságról scorch zúzás. Kevés életpontnál jöhet a wand. A frosthoz képest rendesen bucira leszel verve igen gyakran. Legyen first aid skilled és használd. Az autobar addon nagyon hasznos arra, hogy gyorsan kényelmesen kötözhesd magad. Legyen kéznél a manashield és ha van, a blastwave. Ha a célpontod patrol akkor várd meg a pályája végét ahol kicsit álldogál, vagy sheepeld és akkor garantáltan álldogálni fog. A fire pontosabb célzást, a max. távolság jobb megtartását igényli, mint a frost. A fire spec filozófiája, hogy egyszerűen szétblasztolod a dögöt mielőtt hozzád érne. Sajnos el fog érni a legtöbb mob közelharci távolságba, ezért általában kell kiteolnod itt is egy kicsit. Amint van pyroblast, akár ki is talentolhatsz az imp. fireballból és pyroblasttal nyitod a csatát max. scorch távolságról, hogy amint a pyro repül, utána tudsz küldeni egy scorchot is. 36 yardról egyszerre fognak beérni. Ez az átlagos mob életerejének 30-50%-át le is viszi, innentől a fent leírt scorch spamoló kiting mehet.
Pro: Nagyon gyorsan öl, ezért a ranged mobok nem annyira neccesek, mint frost builddel. Cool kinézet és igazi mage filozófia, az üvegágyú ami nagyot szól de rendkívül védtelen.
Kontra: Rosszabb DPM, több sebződés, több csúnya debuff, védtelenség, egyszóval nagyobb downtime.

Összegzés: a fire hiába öl gyorsabban, kicsit nagyobb a kényszerpihenője akár a manaigény akár a több halál miatt. Mindkét build rendkívül élvezetes játékot tud biztosítani, ebben nincs különbség. Mindkét buildben a +-1 szintű mobokat (ha nem jön közbe valami szívás) akár pihenés nélkül is lehet farmolni, 8 percenként evocation és mehetsz tovább. Ehhez a mage armort kell fenntartani, az int buff megújításával ne foglalkozz. Igen, magasszinten ötmillió spelldamage viseletekor a scorch a legmanaeffektívebb spell, de itt most nem erről van szó :)


Tippek, trükkök
CS: Nem teljesen egyértelmű és főleg nem intuitív, hogyan működik a counterspell. Először azt gondoltam, hogy a legutóbb használt iskolát fogja le 10 másodpercre. Ez azonban nem igaz. A CS kizárólag akkor csinál valamit, ha az ellenfél 1) kasztolási idővel rendelkező (tehát nem instant) spellt varázsol, miközben countereled 2) channeled spellt kasztol miközben a countert kapja. Instant varázslatokat nem lehet befolyásolni vele, hacsak úgy nem, hogy pl lefogsz egy kasztolási idővel rendelkező arcane spellt, ezután a counter időtartama alatt instant arcane spelleket sem használhat az ellenfél. Épp ezért ha húzásra használod a CS-t akkor előtte el kell érned, hogy a mob kasztolni kezdjen, pl wandolj bele. A legtöbb mobnak csak 1 iskolában van spellje, ezért a counterspell kiválóan lefogja őket. A többi mob viszont a másik fennmaradó iskoláját kezdi használni általában. Ki kell tapasztalni. PvP trükk: warriorokat 30 yardról combatba tudsz helyezni egy counterspellel és így nem tudnak chargeolni, lol. A CS 360 fokos látókörű azaz a hátad mögé is lőheted.
ImpCS: Az improved counterspell egy silence + counterspell effekt egyszerre. Egyes bossok a silence-ra immunisak, de a counter mégis kifejti hatását és megszakítja a kasztolást. Miközben a képernyőn "immune" felirat jelenik meg... Ne tévesszen meg. Itt meg kell jegyeznem, hogy nagyon fontosnak és alapvetőnek gondoltam az impCS-t a silence miatt. PvP-ben tényleg nagyon táp, PvEben viszont felejthető. Komolyan. Nyilván a sima CS-t nehezebb használni és bizonyos dolgokat nem is lehet vele megoldani amit impCS-vel igen, de nem számít.
Frostbite: A frostbite procol ice/frost armorról is, a téged meleeben megütő ellenfelek befagyhatnak tőle.
Ranged: Minden távolsági mobnak (mint a huntereknek) van deadzone-ja, ahol közelharccal már nem ér el és távolságival még nem ér el. Ez olyan másfél méterre van a célponttól. Egy hunterrel vagy ranged mobbal megteheted, hogy befagyasztod novával és a deadzone-ba állva az ellenfél tehetetlen amíg a nova tart. Huntereknek van talentje (scattershot) amivel a deadzoneba is lőhetnek, erre azért figyelj :)
GCD trükk: Az instantok is kiváltják az 1.5 másodperces global cooldownt, a neminstantok pedig a kasztolás KEZDETEKOR váltják ki a gcd-t, ezért a kaszt végére már nincs cooldown. Ezért célszerű az instantokat egy kasztolási idővel rendelkező spell után közvetlenül használni és nem fordítva. Konkrét példa: fireblast, utána frostbolt összesen 4 sec alatt jön ki. Frostbolt, utána fireblast 2.5 sec alatt jön ki, igaz ugyanúgy 4 sec lesz a global cooldown miatt a teljes kasztolási idő, azonban ugyanaz a sebzés hamarabb jön létre. PvPben ez nem mindegy. Frost specnek ismert burst damage kombó a fagyasztott ellenfélre frostbolt+coc. Pointblank aoe-nél is használt ez a dolog, novázott mobcsoportra 3sec kasztidejű flamestrike után azonnal cone of coldot lősz, ha fordítva csinálnád, a coc jó eséllyel feltörne pár mobot akik a flamestrike kasztolása alatt már csépelnének.
Frostnova: A frostnova elég megbízhatóan megtartja az áldozatot az előírt 8 secig. Kivéve ha sok sebzést kap közben a novában álló ellenfél. Főleg, ha ez a sebzés tűzalapú... Nekem úgy tűnik, a magasabb rankú frostnova jobban bírja a gyűrődést, főleg a tüzet. A frostmagem elvan a rank1-gyel 60 felett is, a tűzmagemnek viszont megvettem és használom a magasabb rankokat is, mert úgy érzem, segít.
Ice vagy mage armor?: PvE-ben soha nem kérdés, hogy melyiket használd: a mage armor 30%-os manaregenje isteni, nagyon fontos. Megüttetned meg elvileg úgysem kell magad. Másrészt meg nem mindegy, hogy 10 vagy 15%-ot nyelsz el a sebzésből? (merthogy ennyi az ice armor hatása) Egyedül aoe előtt javaslom az ice armort feltenni, az a pár százalék megmenthet és mivel pár másodperc egy aoe session, nincs jelentősége a manaregennek. Őszintén szólva pvp-ben is a mage armort preferálom, az ice armor melee ellen jó (frostbite proc miatt főleg) akiket amúgy is durván megaláz egy frostmage. Firemage meg tényleg semmi előnyt nem kap belőle a picike sebzésfelfogáson kívül.
Sheep: 1) Fentebb már említettem, hogy a sheep a hátad mögé is kasztolható a legtöbb spellel ellentétben. De ez csak egy trükk a sok közül. 2) A sheep megszakít bármilyen idő alatt végzett tevékenységet (kasztolást és pl. hunter aimed shotot is), és ha azonnal megtöröd pl egy fireblasttal akkor nem is gyógyít. PvPben is használható ez a hatás, de pl ZG axe thrower trashmobjainak 4 számjegyű aoe sebzésétől kímélheted meg a raid csuhásait. Ha azt látod egy mage olyan mobot sheepel amit épp az egész raid ver, lehet hogy eddig azt gondoltad, hülye a mage. Nos valószínűleg nagyon is tudja mit csinál :) 3) Aranyos trükk a felváltva sheepelés, ez szintén pvp-ben és pve-ben is megállja a helyét. Pl hunterrel csatázol, sheepeled a petjét, aztán a huntert, aztán a petet... Gyakorlatilag kiválóan lekötöd őket ezzel, hogy hol egyikük hol másikuk van birkában. 4) solo pve-ben sheepelhető mobot érdemes sheepelni single pull esetén is, ha az első spelledet resistálta vagy patrol mob és ezért a mozgolódása zavar a megfelelő kezdőtávolság megtartásában. 5) ha egy sheepelhető mob rossz helyen áll és csak túl közelről tudnád line of sight problémák miatt megütni, lőj bele wanddal, majd sheepeld megfelelő pozícióban ahol már kellő távról is line of sightban van... 6) Tartogathatsz egy mobot partytársaidnak, ha megsebzed (tag) és sheepben tartod amíg odaérnek. Ezzel pl egy quest alanyát képző mob megóvható attól, hogy más elvigye :) Elvégre ki akar leölni egy mobot amiből nem kap lootot mert tagelve van? 7) Ja igen, másvalaki által tagelt mob nem sheepelhető. Ez pl AV-n igen kellemetlen amikor nincs raidben mindenki és egy tagelt mobot sheepelnél önvédelemből :(
Ice Block: Ez a spell csupa trükk, de tényleg :) Lássuk: 1) használható aoe előtt mobok egy pontba gyűjtésére. Csak aggrózd be őket és mikor közel vannak, iceblock. Szépen rágyűlnek a kockára, amit te megfelelő időpontban (mikor épp leadtak egy támadást) lebontod, és jöhet a móka. 2) Ugyanez menekülésre is használható. Ha nagy a kaki, iceblock és megvárhatsz egyes cooldownokat amik megmentenek, pl blink, nova, icebarrier. Érdemes akkor levenni a blockot amikor a mob épp ráütött a kockára, mert akkor van kis időd amíg nem üt, ez alatt blink/barrier használható további menekülésre. 3) AOE szekciókban ha elmarad a heal, csak blockolj. 4) Ha boss rádaggrozik mert pl az offtank lassan veszi fel, csak blockolj... 5) Zuhansz magasról és nincs madártollad? Se gond, ice blockolj a föld közelében. (ne magasan mert a block nem zuhan!) 6) PvPben huntard ice trappelt, scattershotolt, aimedet lő? Pyro repül feléd? Csak blockolj. 7) Szinte mindenből kijöhetsz vele ami nem "incapacitate" típusú effekt. Fear, sleep, charm, poly, gouge, blind és még sorolhatnám. A legtöbb boss képességből is simán kihoz. 8) Az előzőekből kiderült, de volt akinek nem volt egyértelmű: igen, ice block alatt lehet gyógyítani téged, illetve bármi pozitív hatást, buffot feltenni. 9) Az ice block ismételt kasztolásával vagy az ice block buff "jobbgombozásával" bármikor levehető, nem kell kivárnod a 10 secet ha csak debuffot akarsz vele leszedni. Ha viszont benne akarsz maradni tartósan akkor tényleg csak 1x nyomd meg, nehogy egyből le is szedd...
Blink: Ez a spell csupa bug, pedig nagyon jó ám. Minden stun effektből ki tudsz blinkelni, jó húzáskor (lásd ott) és egyéb túlélési célokat is szolgál. Mivel tele van buggal, tud olyat is, hogy zuhanás végén a föld közelében blinkelsz akkor a blinkelés pillanatától számít csak a zuhanási magasság, sokkal kisebbet vagy semennyit nem sebződsz... Ha tereptárgyak mögé szorultál, esetleg ki tud hozni a blink. Bugja abban mutatkozik, hogy olyan helyre nem blinkel ami lejtős, vagy valamilyen terephatárt keresztez, pl földútról hídra, vagy épületből szabadba általában nem lehet blinkelni. Némi tanulás után általában tudni fogod ha valamerre nem blinkelhetsz, általában egyszerűen csak el kell fordulnod pár fokot hogy biztonságosan blinkelhess. Sajnos a forgolódás stun alatt ugye nem működik, menekülésnél azért szerencsére igen. Blinkkel kikerülhetsz hatótávból pl egy aimed shot elől, vagy átblinkelhetsz az ellenfélen, hogy mögé kerülj és ezzel szakítsd meg a kasztolását.
Arcane Missiles: Ez a spell nem trükkös, hanem tulajdonképp haszontalan. Nagyon rossz manahatékonyságú, hosszútávon a sebzése is eltörpül bármi más mellett és az 5 sec kasztidő miatt tankolatlan mobra nem is nagyon tudod elnyomni. Egyedül ott lehet hasznos a "kitalentelt" változata ahol sok megszakító hatás érne kasztolás közben, de az ilyesmit adott esetben ice barrierrel jól lehet védeni és használni a megszokott spellt. Alacsony threatszintje miatt érte meg talán használni 1.11 előtt, de már van 30% threat reduction fire/frost ágra is, tehát ide se kell. Egyedül akkor lehet jó, ha a célpont immunis fire és frostra, vagy tank nélkül kell megölnöd egy nem kiteolható elit mobot egyszerűen úgy, hogy tovább élsz mint ő :) Mondanom se kell, hogy ezek elhanyagolható esetek, nem érnek meg 5 pontot. Kerüld az imp arcane missiles talentet és eme varázslat használatát. Kezdő mágusként úgy tűnhet hogy király spell, de tényleg szar. Nagyon.
Arcane Brilliance: Raidben arra a partyra fog menni a buff, amelyik partynak egy tetszőleges tagját kiválasztottad. Ha nem vagy PvP flagben akkor a PvP flagesek nem kapják meg a buffot. Úgy kell nekik, majd legközelebb raid előtt kikapcsolják.
Amplify magic: AoE előtt magadra teheted, hogy a healerek jobban életben tarthassanak. Csak nemmágikusan sebző bossok előtt az MT-re is teheted ugyanilyen okból.
Evocation: Fegyvert csata közben is cserélhetsz, vegyél fel magas spirittel ellátott cuccot evokáció előtt. Az evokációt szinte minden direkt sebzés megszakítja de a dotok nem. Kérj előtte shieldet paptól ha szükséges, de segíthet egy ice barrier is ha van még rá keret.
Rogue kerestetik: PvPben rugó keresésére kiváló a rank1-es arcane explosion. Nem kicsit olcsóbb a 6osnál... Hasonlóképp a rank1 blizzard is használható, az ráadásul messzire is. AV-n, AB-n a zászló védelmére is használható a rank1 blizzard folyamatosan kasztolva. Nem lesz stealthelő ember aki megközelíti...
Dampen magic: Silithus és Felwood elementáljait (Dust Stormer, Entropic Horror/Beast) magic attunementes dampen magiccel és ice barrierrel (fire warddal) szinte korlátlanul lehet farmolni, 5-10 secenként elnyomott rank1 arcane explosion megtartja rajtad a mobokat akik a dampen és a pajzsok alatt nem tudnak megütni. Ha elég sokat felhajtottál akkor rendes AOE-vel leírtod őket és kész.


Húzás mágussal
Ezt a fejezetet is kár volt kihagynom (az eredeti tervben megvolt), részben a tippek-trükkök le is fedi ezt, de kaptam visszajelzést erről a dologról, meg egy haverrel össze is vesztünk kocsmázás során a sheep pull és raid jelzések kapcsán... Szóval nem hanyagolom ezt a témát.
A szövegek egy részéért thanks Ci-nek, legközelebb használjon ékezeteket, mert teljesen kizárt, hogy ezt én most átírom... Alapvetően 3 féle húzási módszer van, amivel egy mage húzni tud partyban.

1) Polymorph: vitak alakultak ki arrol, hogy egy huzas milyen sorrendben menjen, azaz a mage kezdjen-e polymorphhal, vagy miutan a warrior bement a mobok koze, utana lojje el a polymorphot (de ez ilyen esetben mar nem minosul klasszikus huzasnak). Erre tapasztalataim alapjan azt tudom mondani, hogy party es jatekos fuggo a dolog. Ha jo a party, a healerek felkeszultek, a warrior is tudja a dolgat, akkor lehet nyugodtan polymorphhal huzni, mert ezutan nem okoz gondot az, hogy minden mob elindul a mage iranyaba, a casterek elkezdik lonni, a warrior szepen felveszi, tauntol, az offtank is beszall, a priest shieldeli a maget, stb. Ha viszont kevesbe felkeszult a party, jo esely van ra, hogy a mage meghal a polymorph utan razudulo moboktol. Ilyenkor celszeru huzasnal azt a modszert kovetni, miszerint a warriornak felvenni az egyik celpontot, majd a magenak utana ellonni a polymorphot. Persze, a kevesbe tapasztalt party tagok miatt ilyenkor konnyen elofordulhat, hogy kiutik a birkat, ledotoljak, stb, es vissza sem lehet rakni. Ezeken a problemakon a party vezeto (vagy raid vezető illetve assistant) az utolso patch ota jelentosen tud segiteni, 10 kulonfele kis jellel lehet megjelolni a celpontokat, es elosztani, ki melyiket vegye fel.
Chardonnay megjegyzése: én ezt a módszert preferálom nagyon kevés kivétellel. A kivétel pedig az, ha a sheepelés célja elsősorban a mobok térbeli különválasztása, pl ZG-ben a Marli előtti pók trashben a piros elit pókokat sheepelve érdemes a sok kis pókot húzni, különben az AOE kiütheti a későn sheepelt eliteket. Arról pedig szó sem lehet ahol én játszok, hogy több mage (vagy több a sheepelendővel azonos mob esetén) esetén nincs megjelölve a sheep target, anélkül nem sheepelek és kész. Ha juhászkodni akarnék, huntert indítottam volna.
2) Wand/instant: Erre akkor lehet szukseg, ha a mob, akit birkazni szeretnenk, tul kozel all egy masik csoporthoz, es mivel a polymorph utan a celpont, aki immar diszno vagy birka, szepen elkezd maszkalni fel-ala, ha nem figyel ra a mage, akkor akkor jon ki a polybol, amikor eppen a masik csoport kozeleben van, es szepen behuzza oket. Ilyenkor celszeru wanddal/instant lovessel, esetleg ha caster, counterspellel kozelebb huzni, majd ott birkazni a mobot.
3) Counterspell: Altalaban ez nem magaban mukodo modszer, hanem egyutt mukodik a polyval. Miutan a mage polymorphhal huzott, es maradt a csoportban caster, aki nem jon kozelebb, hanem messzirol castol, akkor ezzel be lehet huzni, nehogy galibat okozzon. Pl. patrolokra jol mukodik ez a huzas, instant, azonnal letrejon, stb.

Amire a polymorphhal torteni huzasnal minden esetben figyelni kell a magenak, az az utankovetes (resheep - korai megtörés vagy idő lejárta esetén ehhez kvázi kötelező a sheepwatcher plugin és a korrekt sheep jelölés raidben). A gyakorlat az, hogy a polyzott celpontot hagyja utoljara a party, azaz minden esetben, mielott lejarna a hatoideje, meg kell ujitani, es igy kiiktatni egy veszelyes celpontot.
Ismertek meg egyeb spec. huzasok is, blizzarddal, stb, de ezek nagyon specialisak, a jatek 0.1%-aban fordulnak elo.


Víz és trinket quest
A legjobb, rank7es vizet alapban nem tanítja meg a mage trainer, azt a Dire Maul nevű instanceból kell kihozni. A vízquest csak 60. szinten kapható meg. Célszerű ezt összekötni a class trinket (Seal of Eldre'thalas) kihozásával. Minden osztály kap egy kék trinketet egy DM questből, cserébe egy kék könyvért, amihez legkönnyebben az aukción juthatsz hozzá (Egyébként meg DM bossok dobják, ki is farmolhatod de minek, az ára gyorsabban fog összejönni). Mage esetében a könyv neve "Arcanist Cookbook". 5-50g között szinte bármilyen áron lehet bent. Maga a trinket igen gagyi, 8 mp5-öt és 10 fire rest sikerült rátenniük a Blizzardos fiúknak. Az egy dolog, hogy az mp5 talán a második legjobb dolog a spelldamage után, de azért mégis reméljük, hogy egyszer még kapunk valami értelmeset, mint a warlockok (nekik 23 spelldamage járt valami rejtélyes oknál fogva)... A fire res miatt és mert nagyon sokáig úgysem lesz jobb trinketünk hacsak nincs szerencsénk, azért mégis érdemes kihozni. Szóval vedd meg a Cookbookot és kérj meg valaki tapasztaltat, hogy mutassa meg hogyan kell beosonni DM north Libraryjába. Nem kell harcolni senkivel, tehát ez a rész elvileg solozható, de elsőre valószínűleg kell majd neked egy kísérő aki utat mutat meg ajtót nyit. Ki kell kerülni a mobokat és szükség van egy crescent key-re (DM kulcs). Ha bénának érzed a mobkikerülő képességedet akkor hozzál invisibility potiont. Elbaktatsz a libraryba, leadod a cookbookot, felveszed a trinketet. Ettől független, de ugyanitt található egy quest amiben a Hydrospawn nevű csúnya mob esszenciáját kell elhoznod. Ez a mob DM eastben van, nagyon könnyű 3 fővel is ha legalább 2 tapasztalt :) Egy frost immunis vízelementál ez a Hydrospawn, megölve 100% eséllyel dobja az esszenciáját amit ugyanoda kell visszavinni ahol a questet kaptad. DM Library... Ott akkor megkapod a rank7-es vízidézés spellt és örülsz, hogy mostantól vízautomata vagy csak nem dobnak be érmét. /cry


Képletek
Crit sebzések: minden spell az alapsebzésének 150%-át criteli. Frost spellek esetén 5/5 ice shards talent ezt 200%-ra növeli, fire spelleknél 5/5 ignite 210%-ra. (mivel az ignite a 150%-ra adja a további 40%-ot...) Arcane spelleknél csak 1 trinket van ami ideiglenesen 200%-ra növeli az arcane crit sebzést.
Maxmana: minden int pont +15 maxmanát ér. Arcane mind talenttel ez értelemszerűen nő max 10%-kal.
Maxhp: minden stamina pont +10 maxhp-t ér. Minden osztálynak így van ez.
Manaregen: 12.5+spirit/4 pontot regenerálsz minden 2. másodpercben. Kivéve, ha az előző 5 mp-ben kasztoltál valamit - ekkor a manaregen 0-ra esik vissza. Ezt hívják "5másodperces szabály"nak. Ezen segít a mage armor spell illetve az arcane meditation talent, amik 30 illetve 15%-on engedik folytatódni a manaregent kasztolás közben is. Összeadódnak, így akár 45% manaregen is elérhető kasztolás közben. A mana per 5 sec regent adó tárgyak függetlenek a kasztolástól.
Crit esély: ellentétben az elterjedt képlettel, ez nem 59.5 intenként 1%. Lehet hogy 60. szinten ez így van, de a valóság az, hogy minden szinthez van rendelve egy elvárt int érték, ami megléte esetén adott crit alapesély van. Eltérés esetén ismeretlen, mennyit számítanak az int pontok. Hivatalos kék post szerint 60. szinten 286 intnél 5% crit alapesély van. Ezt az int mennyiséget nem nehéz tartani damage gearben sem.
Evocation: a normál manaregened spiritből eredő részét gyorsítja 16-szorosára, azaz minden tick 16x annyit fog visszahozni, mintha nyugalmi helyzetben hagynád a manát visszatérni. Az mp5ös regen nem gyorsul. Az evokációra nem hat az 5másodperces szabály.
Evocation formula: az evokáció által adott teljes manamennyiség = spirit*16+800 + mp5*1.6.


Spelldamage gear - mennyit is ad?
Megdöbbentően sok 60. szintű, esetleg már rég raidelő mage van aki nem tudja, mennyi sebzést is adnak a spelldamaget adó cuccai a varázslataira. Ez igen szomorú és nem szeretném ha ti is ilyenek lennétek. Egy viszonylag egyszerű normalizációról van szó, nem lesz nehéz megjegyezni legalább nagy vonalakban...
Az "adds up to X points to damage and healing" effektek a megadott X damaget 3.5 másodpercenként adják. Azaz egy 3.5s kasztidejű spellre (pl fireball) a teljes X megadódik, rövidebb kasztokra arányosan kevesebb: 2.5 secre 5/7-ed része, 3 secre 6/7 része, a legkisebb kasztidő 1.5 sec - mind a scorch, mind az instantok (GCD miatt) 1.5secnek számítanak. Ezek a spellek 3/7 részét kapják meg a spelldamagenek. Van további kavarás is. Az aoe spellek mint a CoC, blastwave, IAE további harmadolásnak esnek áldozatul, tehát egy IAE 3/7 sebzést kap az instantság miatt és további 1/3-ot az aoe miatt, így a végeredmény 1/7 sebzés (14.2% - azaz +100 spelldamage célpontonként +14.2 sebzést ad az IAEre.) Fontos tudni, hogy mindig a talentek nélküli kasztidő számít, azaz a fireball 3.5 secnek számít akkor is ha valójában 3 secre rövidült az imp.fireball talent jóvoltából. Ugyanez vonatkozik a mind quickening gem, berserking stb hatásokra is. Ezek nem csökkentik a spelldamage együtthatót. A snare effektet adó spellek, mint frostbolt, CoC, blastwave további 5% redukciót szenvednek el, azaz a frostbolt nem 6/7 részét kapja a spelldamage bónusznak, csupán 0.95*6/7-et: 0.857 helyett 0.814-et. Sajnos ez akkor is így van ha pl a raidbossok mindegyike immunis ezekre az effektekre. Tudjuk, nincs igazság :) A blizzard 8 secig másodpercenként tickel, ott a spelldamage 8 felé elosztva minden tickre rákerül. Mivel AOE, harmadolva. Ezért +320 frostdamage esetén minden blizzard tick minden célpontra 320/8/3 azaz 13.33 ponttal sebez többet. Arcane missiles 1.11 óta kicsit javult, ott az 5 sec alatt a spelldamage 120%-a oszlik el 5 felé a tickekre. Fontos tudni még azt is, hogy olyan spellrankok amiket 20. szint alatt kapsz meg, további csökkentésnek esnek áldozatul. Egy teljes leírás itt található, pl pyroblast tickjei és egyéb témák is boncolgatva vannak.


Resistek és to-hit magyarázata
Amikor egy célpont "resist"-álja a varázslatodat, annak 2 oka lehet:
1, a varázslatod nem talált be (miss) - ez mindig teljes resist.
2, a varázslat betalált, de a célpont rezisztens az adott sebzéstípusra és ez segített rajta. A részleges resistek mindig ebből adódnak.
Sajnos a miss és a resist nem különül el és mindkettő missként jelenik meg. Régen ELVILEG más színű resist üzenetként jelentek meg, de ez ma már (1.11 óta) nem így van.

Spell miss: Alapban a veled azonos szintű célpontokra lőve 96% esélyed van betalálni a spellel, azaz a resistanciáktól függetlenül 4% eséllyel resistet kapsz!
Tételesen:
Veled azonos szintű: 4% miss
+1 level hozzád képest: 5% miss
+2 level hozzád képest: 6% miss
+3 level hozzád képest: 17% miss mobokra, 13% playerekre.
Innentől 11 illetve 7%-onkkal nő a miss esély további szintenként.
A misseket csökkenteni csak "adds X percent to hit with your spells" itemekkel lehet és az elemental precision talenttel (fire/frost) és az arcane focus talenttel (arcane spellekre).

Spell resist: a közted és a célpont közt levő szintkülönbség ötszöröse adódik a célpont valós resistjeihez, azaz ha 60as vagy, egy 63as mobnak +15 pontja lesz minden resistjére. Egy 55-ösnek -25 módosítója lesz. Egészen pontos képlet nincs a resistekre, de értelemszerűen a nagyobb resist pontszám több teljes vagy részleges resistet okoz. A célpont resistance csökkentésére használható:
- Arcane subtlety talent, talentpontonként 5 ponttal. Max -10 res.
- WSG friendly rune of perfection-ök, 10 illetve 20 ponttal.
- AV exalted Don Rodrigo's band 20 ponttal.
- Curse of Elements warlock curse 75 ponttal.
- Sok egyéb tipikusan lila itemnek van "Equip: lowers resistances of your target by X" tulajdonsága, ezek a tárgyak is segítenek.
Ezeket a resist csökkentő hatásokat összefoglaló néven spell penetration-nak hívjuk. Ezek nem debuffot tesznek az ellenfére, passzív tulajdonságok, tehát csak a penetration itemet/talentet birtokló varázslataira fejtenek ki hatást.

Egyéb okosságok: gondolom ebből már világos, miért nehéz 3 vagy több szinttel magasabb mobokat leölni, miért resistálnak annyit. Nem lehet 100% hit chancet elérni, 1% vagy akörüli miss esélyed mindig lesz. Mivel minden raidboss (halálfejesnek vannak kijelezve) 63as szintűnek számít, +16 tohit-ig érdemes halmozni a bónuszt. Mivel ezek a dögök +3 szintűek hozzád képest, legalább 15 resistjük is van mindig, ezért legalább 15 spell penetration is igazán hasznos. Szintlépéshez is jó a 3/3 elemental precision, amivel +2 szintű mobokat is 1% resisttel lehet farmolni, +3 szintűeket pedig 11%-kal, ami azért barátságosabb. Tulajdonképp ez a DPM növekedését okozza, ami szintlépéskor különösen fontos, hiszen minél gyorsabban akarsz haladni, nemigaz? Minden raiding build számára kvázi kötelező a 3/3 elemental precision, ez egymagában +6% DPS-t ad bossfightokban... PvP-re elég +3% tohit. Amíg a 16os határt el nem éred, minden 1 to-hit pont +1% DPS-t ad bossfightokban.
Forrás 1 (kék post)
Forrás 2 (magyarázat)Elterjedt buildek
31/20 arc/fire vagy arc/frost: Az arcane fa kitalentolva maxig, arcane power, impCS, arcane instability, presence of mind. A maradék 20 pont frost vagy fire mind. Jellemzően fire, ugyanis ez egy pvp build ice block nélkül. Azaz kizárólag arra támaszkodhatsz, hogy gyorsan nagyot sebzel, pl AP+PoM+pyroblast... A legtöbb mágus olcsójános buildnek tartja, PvE-ben igazán haszontalan sok más buildhez képest.
21/30 arc/frost: Az előzőhöz hasonló build. Az arcane ágról elhozza a PoM-ot, frostból pedig az ice blockot. Defenzívebb PvP build.
28/23 arc/frost: Van az arc/frost buildnek egy tipikusan raid verziója, ahol a frost ágról megvan az ice block és minden sebzésnövelő, de frostbite, shatter, impcoc nincs, arcane ágról pedig arc. meditation 3/3 és arc.instability lehetőleg. Ez egy kifejezetten raiding build és PvP-re majdnem alkalmatlan. Winter's Chill mage kell mellé, különben nem éri meg.
30/21 fire/frost: Elementalista build. Tűzzel sebez, combustiont kivéve minden fontos fire talentje megvan. A frost főleg az ice block miatt van meg. Ha PvE orientáltságú a build akkor frost ágon megvan az imp.frostbolt, ha PvP akkor a shatter+frostbite mindenképp. Solo PvE-re nem igazán jó, de PvPben és akár raidekben is igazán életképes lehet.
21/30 fire/frost vagy 20/31 fire/frost: Elementalista build. Jellemzően inkább PvE. Frost alapú sebzés, a fire inkább másodlagos sebzésre, blastwave (ha 21 fire)/pyro miatt van, pl 8/8 netherwind setbonussal a netherwind focus instant pyroblastjai igazán meg tudják dobni a sebzést egy raidben. A 30/21-es elementalista változat szerintem sokkal jobb PvP és PvE-re is.
17/31/3 vagy 10/38/3 arc/fire/frost vagy 10/41 arc/frost: Fire illetve frost alapú pve buildek. A 10 arcane pont a clearcastinghoz ami PvEben fontos, 3 frost pont az elemental precisionra, az összes többi pedig vagy fire, vagy frost ágra. Ezek a buildek tiszta fire vagy frost buildnek minősülnek és megfelelőek 5-10 fős tartalmakban és raidekben. Fire spec esetén fire ágon jellemzően minden ki van maxolva az imp.fireward, imp.flamestrike és imp.fireblast kivételével. A frost alapú buildben a permafrost/imp blizzard szokott kimaradni, de BWL/MC raidelés esetén ezek jellemzően megvannak és inkább a frostbite/shatter marad ki. Utóbbi esetben a build PvP alkalmassága erősen megcsappan. A 17/31/3 az elképzelhető legjobb fire raiding build. A 10/41es deepfrost buildet használom most én, ZG és AQ20ban meg minden kisebben kiválóan működik, szinte fixen mindenhol megnyerem a damage versenyt és a manával sincs gond.
17/34 arc/frost: 17 arc az impCS-hez, a maradék ice barrier, ice block, shatter/frostbite/impCoC és egyéb PvP orientált dolgok - ez egy PvP build, de jól működik 5-20 fős PvE tartalmakban is.
18/33 arc/frost: frost raiding build

Általánosságban elmondható, hogy az arcane meditation egészen Naxxramasig nélkülözhető, bár ha szar a geared akkor célszerű lehet előbb is specelni rá. Ismerek maget aki Naxxban is arc.med nélkül megy és shatter/impCoC builddel, mert szereti és kész :D Clearcasting és/vagy master of elements minden raid build esetén fontos, a fire raid buildek mindkettőt felvehetik. Frost spec esetén a raidben legalább 1 mágusnak legyen meg a winters chill lehetőleg 5/5 ponttal, ez minden frostmage DPSét keményen megdobja bossfightokban. De már 1 magányos winterschill mage is effektív.
Fire raiding igazán csak 3-4 firemágussal effektív, ekkor minden létezőt ver DPS-ben ha ésszel csinálják. Firemage ügyesen critre kell öltözzön, spelldamaget el nem hanyagolva. Miért? Mert a fire build alapvető előnye az ignite - a kiritkusok sebzése egy 4 másodperces 2 secenként tickelő DOTban jelenik meg. Ezt a dotot sokáig fent lehet tartani de csak ha kellően sok mágus kellően sokat critel. Lásd a Rolling Ignites címszót...


Arcane tree
A guide publikálásakor kaptam olyan visszajelzést, hogy az arcane fát kifelejtettem. Nos ez igaz is meg nem is, hiszen úgy éreztem, hogy külön kiemelve nincs mit mondani az arcane fáról. Fentebb leírtam, hogy egy full arcane build szintlépkedésre alkalmatlan, nagyon jól tudom mert kezdő koromban azt csináltam és nagyon szar volt :) Az elterjedt buildek fejezetben pedig az arcane tree megkapta az őt megillető rövid utalásokat. Az arcane tree support jellegű, 1.11es review óta a fire és frost fák annyival erősebbek nála, hogy a legtöbb build (mind pve mind pvp irányban) hanyagolja amennyire tudja. Az arcane tree alapvető sarkkövei: PoM, AP, CC, Arcane Meditation, Arcane Instability, ImpCS. Részletezve:
Presence of Mind (PoM): a következő spelledet instanttá teszi, ez kifejezetten PvP képesség. Mivel a cooldownja nagy (3 perc), csak minimális DPS növekedést ad hosszútávon.
Arcane Power (AP): 15 másodpercig +30% sebzést kapnak a spelljeid jelentős manatöbbletért cserébe. Kifejezetten PvP képesség megintcsak. Mivel nagy a cooldownja és a DPM-et nem növeli, PvE-re szinte alkalmatlan, hosszú bossfightokban akár kifejezetten káros is lehet.
Az arcane tree ezeken felül viszont tartalmaz kiváló PvE talenteket, mint pl az Arcane Meditation, Clearcasting (CC) ami a raiding buildek nagyrészében igazán kívánatos. Szintén kiváló raidekhez is az Arcane instability ami maxolva +6% DPS-t ad, épp csak az a gond vele, hogy 28 arcane pont kell a kimaxolásához, ami nem hagy elég pontot a többi fára, ezért a legtöbb esetben értelmetlen, vagy kifejezetten csak akkor használható, ha a raid más mágusainak debuffjaira (pl Winter's Chill) tud a használója támaszkodni. (Konkrétan a Winter's Chill ~10% DPS-t ad bossfightban, elég rossz üzlet ezt a mindenkor 6%-ot adó arcane instabilityre cserélni miközben egyéb jó frost talenteket is elvesztesz, pl ice barriert...) Az Improved Counterspell kiváló PvP skill, de PvEben is igen hasznos tud lenni. Megintcsak az vele a gond, mint az instabilityvel, hogy 17 pontos minimumkövetelménye túl magas. Magyarán egyes erősen raiding buildeket és instant pyroblastoló PvP buildeket kivéve az arcane fa hanyagolandó, a legtöbb mage szerint (szerintem is) el lett baszva, túl sok a placeholder talent benne, amik nem érik meg a befektetést. Pl köznevetség tárgya a wand specialization és az arcane resilience (az meg főleg, hogy ez a szar talent prerequisitje az arcane mind-nak). Én mondjuk az imp. mana shieldet is a nevetséges kategóriába sorolom. Szinte minden PvE buildnek megéri 10 arcane pontért elhozni a kiváló clearcastingot innen (~5-15% DPM növekedés!), de mást nem nagyon. Az 1.11-es verzióban a mage review nagyon helyesen kivette az evocationt és az arcane explosiont instanttá tevő talentet - az evo trainelhető, az AE meg alapban instant lett, mivel ezek abszolút alapvető talentek minden mage számára. Illusztrálom: 1.11 előtt 18 arcane pontért elhoztad a CC-t, Evot, Instant AE-t, ImpCS-t és még pár apróságot. Most 17-ért el lehet hozni a CC-t és az ImpCS-t vagy CC-t és 2/3 arc.meditationt. A többi nagyrészt junk. Az evo/iae talentek helyére semmi értelmes nem került, ezért az arcane tree értéke hihetetlenül lecsökkent. Talán lesznek szebb napjai az arcane fának, de most elég szomorú állapotban leledzik :)


Rolling ignites
A fire spellek 5/5 ignite talenttel a critelt (150%-os) sebzés további 40%-át adják egy rövid DOT formájában. A teljes crit sebzés tehát az alapsebzés 210%-a (1.5*1.4), ellentétben a frost 200%-os crit sebzésével. Ez még kevés előny önmagában. Az ignite egy olyan debuff a célponton, ami 4 mp alatt, 2 tickben adja le a kritikus által okozott pluszsebzést. Az ignite megszűnése előtt érkező újabb fire crit az ignite időzítőjét nullázza, azaz a 4 másodperc újraindul, az ignite sebzése pedig megnő az újonan érkező crit által diktált mennyiséggel. Ezt a jelenséget hívjuk "rolling ignite"-nak, arra utalva, hogy a mágusok tovább gördítik az igniteokat az eredeti 4mp után is. Sajnos 1.11 óta csak az első 5 crit növeli az ignite dot sebzését, a timer viszont továbbra is újraindul ezért egy ignite elvileg bármeddig fenntartható kellő számú crit esetén. Az improved scorch és más érzékenységet adó hatások (pl curse of elements) az ignite dotok sebzésére ISMÉT hatnak, azaz ha egy fireball 15% fire vulnerabilityvel és CoE-vel összesen 25%-kal növelve 1500-at critelt akkor az ignite DOT 1500*0.2 kéne legyen tickenként, ehelyett 1500*0.2*1.25 lesz mert az ignite sebzésre ISMÉT rárakódik a firevuln+coe :) Bugnak is nevezhetjük, de ez így működik. Az ignite mindig csak egy mágusnál tickel egy mobon, azaz ha Janinak már van igniteja a mobra és te is critelsz, Jani ignite-jának növeled a sebzését. Épp ezért az a firemage szokta elvinni a legtöbb rolling igniteot és megnyerni a damagemetert akinek a legmagasabb critje van és jó eséllyel elsőként critel. Nem tesztelt, de tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy az ignite által generált threat ennek ellenére normálisan számolódik, azaz a critet okozó mage kapja a saját critjéből származó ignite threatet, nem az akinél az ignite gurul. Sajnos az 5ös határ miatt az 5ször stackelt ignite elnyeli a további critek sebzését, bár ez talán bocsánatos, ha arra gondolsz, hogy könnyen lehet h 2-3K sebzésű ignite pörög ekkor már.
Hogyan csináljunk szép nagy rolling igniteokat? Először is kell legalább 3-4 firemage, lehetőleg mindnek legyen combustionja (31 fire) és tisztességes critet is adó gear - 30% körüli scorch crit simán elérhető megfelelő cuccal és talentekkel. Először applikáljátok a 15% fire vulnerabilityt scorchokkal, várjátok meg, hogy egy lock tegyen fel CoE-t aztán jöhetnek a fireballok amíg valaki nem critel. Ekkor lehetőleg mindenki aktiválja a combustiont és scorch spam amíg az ignite el nem múlik. Azért scorch mert a scorchra van +crit esély talentből, az ignite időtartama alatt 2 is befér belőle és fenntartja a fire vulnerability hatást. 2-3K rolling ignite összejöhet, speciálisan érzékeny mobokon (BWLben vannak ilyen mókák) ez 20-30K is lehet :) Ha lehúztad a bosst és meghaltál - nos ez szakmai ártalom :)
Mivel legalább 3-4 firemage nem igazán jön össze 20 fős raidekben, MCben és BWLben meg a fire nem előnyös, ezzel a szép ignite görgető hobbival Naxxramasig kell várnunk minden valószínűség szerint. Ott viszont ez über. Gondolatkísérletként addig el lehet ábrándozni olyan gearről amivel egyedül is megbízhatóan tudsz igniteot görgetni (50+% scorch crit), de ez valószínűleg csak gondolatkísérlet marad :)


Manaeffektivitás, mana-management
Az alábbi tanácsok segítenek a bossfight szituációkban (azaz amikor nagyon sokáig kell többé-kevésbé folyamatosan kasztolnod). Más helyzetekben nem feltétlenül mérvadóak.
Effektív spellek: egy spell átlagsebzése elosztva a manaköltséggel megadja a DPM-et, azaz a damage per mana értékek - mennyit sebez egy manapontért a varázslat. A legmagasabb DPM-e a frostbolt, scorch és pyroblast spelleknek van. Pyroblast raidben nem használható effektíven, hacsak nem pom vagy netherwind proc segítségével. Igyekezz mindig ezt a 3 spellt használni.
Clearcasting: főleg fire specnél érdekes kombó, hogy scorch által kiváltott clearcast után fireballt lőhetsz, így ellensúlyozva a fireball rossz DPMjét. Frost spec bossfightban általában csak frostboltot spammel, nekik ez pontosan 10% manát spórol meg.
Evocation trükk: Csata közben is lehet cserélni pl fegyvert, így jól jársz ha tartasz magadnál egy magas spiritet adó akár zöld botot, +20 spirit enchanttal és evokáció előtt előveszed. Létezik plugin ami automatizálja a cuccváltást evokációhoz. (pl Itemrack) Wandot és offhandet is lehet cserélni. Az én Evo gearem most egy Dancing Sliver (Scholo quest jutalom) +20 spirit enchanntal (ez 49 spirit) valamint egy zöld wand 7 spirittel. Ez összesen 56 spirit, azaz majdnem +900 mana egy evokáció alatt! (kevesebb ha a damage gearen is van spirit) Az egy superior mana poti körül van...
Alacsonyabb rank használata: Akik azt mondják, szükség van olyan gearre hosszú bossfightokhoz amik nem damaget hanem intet adnak, azok amatőrök. Az int mindig rossz választás, csak egyszer ad manát egy csatában, aztán szevasz. Egy raidelő mage legfőbb paramétere, hogy a teljes manapoolját ellőve mennyi sebzést tud okozni és ez a szám mindig a damage geart viselő mage esetén magasabb, de nem is kicsivel. Ha véletlen mégis az int gearben lenne nagyobb a "damage til oom" mutató, gondolj arra hogy ez a sebzés damage gearrel sokkal gyorsabban jön létre, rengeteg healt megspórolva. Visszatérve a témára: igen, legyen kint egy alacsonyabb rank is az action barodból a fő spelledből. Frost esetén tipikusan a rank5-ös frostbolt a megfelelő, ugyanis az már a teljes spelldamage bónuszt megkapja. Cserébe 85 manába kerül és 400 frostdamage viseletekor kb úgy sebez mint egy damage gear nélküli frostbolt. Épp csak kvázi soha nem fogysz ki vele a manádból. Int gear? LOL. Csak az amatőröknek, vagy csak aoe-hez. Scorch kasztideje 1.5sec, ezért minden rankjára ugyanannyi bónuszt ad a felszerelésed. Tipikusan rank1 scorchot érdemes használni takarékossági célzattal.
Spirit >= int: 1 pont spirit általában többet ér 20+ fős raidekben 1 intnél. Int után lehet hogy kapsz critet (ez elvileg kb 0.016% crit int pontonként, ugyanennyi DPS növekmény), de akárhogy is számolod, ha már 1x is evokálsz egy csatában, a spirit többet vagy ugyanannyit ér. Igenám, de a legtöbb bossfightban nem tudod folyton osztani a sebzést, pozicionálnod kell vagy várnod amíg a tank/offtank felveszi a mobot. Ez idő alatt ami regent a spirit ad, már megérte...
Clearcasting > master of elements: a legtöbb buildben a clearcasting több előnyt ad a master of elementsnél egy bossfightban. Legfőképpen azért, mert a clearcast bármekkora spellen procolhat és bármekkora spellt ingyenessé tesz. A master of elements meg crithez van kötve, így átlagosan crit arány*0.3 arányban csökkenti a spelljeid manaköltségét, 20% crit arány esetén tehát 0.2*0.3 = 0.06 azaz 6%-kal. Ez elég messze van a clearcasting legalább 10%-os csökkentéséhez képest.
Manapool: bossfightban akkora manapoolra van szükséged, amiben a teljes evokáció elfér. Magyarán ha az evokáció nem tölt fel 100% manát raidbuffolva akkor némi intet spiritre cserélhetsz ha tudsz (pl enchantokat megváltoztathatod intről spiritre). A bővös 280-300as int határt azért tartsd meg. Ha az evokáció többet ad mint a manapoolod, némi spiritet intre cserélhetsz. Egy megfelelő egyensúlyt kell elérned eme 2 stat közt. Segítségképp lásd a képletek szekcióban az evokáció formulát.
Consumables: a trükk egyszerű: ha tudod, hogy el kell használnod egy csatában a mana gemet, meg mondjuk 2 mana potit akkor azonnal használd el őket amint az általuk adott mana veszteség nélkül befogadható (és persze a cooldown engedi). Ne akkor, amikor már kiürültél. Miért? A cooldown miatt. Ha korán használod a cooldownt akkor korábban tudod újra használni. Ilyen egyszerű. Célszerű a kisebb értékű és kisebb hatású fogyasztási termékektől (managem, kisebb mana poti) haladni a nagyobbak felé, értelemszerűen az evocation így elég későre marad. Célszerű nem csak a legnagyobb mana gemet megidézni hanem 1-2 kisebbet is. Mindig jó ha van mihez nyúlni, nemigaz?
Jó ismerni ezeket a dolgokat: runn tum tuber surprise (275ös cooking, recept és komponens DMből), night dragon's breath (Feralasban farmolható), sagefish delight (fishing/175 cooking). Combat mana potion (6os PvP ranktól vehető, 9 silver, super mana potionnel ekvivalens), demonic rune, dark rune, tender wolf steak (225 cooking, 12 spirit buff), nightfin soup (250 cooking), elixir of sages, wizard oil különféle fokozatai, spirit of zanza, Blasted lands buffok, különösen a gizzard gum és cerebral cortex compound, mageblood potion. Többféle kaja well fed buffjai nem adódnak össze, még a runn tum sem, pedig az nem a szabványos wellfed ikont használja. Az arcane inttel nem adódik össze az alkímiás int elixír, de az elixir of sages és a blastedes int buff igen (legalábbis a sages elixir spirit része érvényesül). Többféle blastedes buff sem adódik össze.


Enchantok
Mage számára értelmes enchantok (kiemelve ahol az enchant kifejezetten csak pvp-re vagy pve-re jó):
+30 spelldamage bármilyen fegyverre (1 és 2kezes is) [link]
+20 spirit bármilyen fegyverre (1 és 2kezes is) [pve] [link]
+22 int bármilyen fegyverre (1 és 2kezes is) [link]
+9 int 2kezesre - alig olcsóbb a 22esnél a matja, nem érdemes megcsináltatni
+9 spi 2kezesre [pve]
+5 spirit csizmára [pve]
+7 int bracerre
+7/5 sta bracerre [pvp]
+7 sta csizmára [pvp]
+100 mana chest
+100 maxhp chest [pvp]
+riding speed kesztyűre
+4 all stats chest
+8% runspeed csizmára (minor speed) [pvp] [link]
+20 frost damage kesztyűre [link]
+20 fire damage kesztyűre [link]
-2% threat cloakra [pve][link]
+150 maxmana head/leg enchant burning steppesről [link]
+8 spelldamage enchant Dire Maulból [link]
+18 spelldamage enchant vállra ZG-ből [link]
+18 spelldamage/+1% to-hit head/leg enchant ZG-ből [link]
+resist enchantok AD repuból, ZGből, Burning Steppesről


Addonok
Mage karakterek számára hasznos addonok:
- Waterboy: bármilyen rankú víz és kenyér idézéséhez, kiosztásához igazán hasznos plugin: kijelzi, milyen rankot tud a célpont használni, valamint egyszerre akár 6 stack cuccot is át lehet vele adni, vagy ismételten átadni több stack terméket a bagokban való keresgélés nélkül.
- Arcanum: kellemes és szép addon a teleportok/portálok és buffok kezeléséhez. Szintén hasznos vízidézéskor, a célpontnak adható legmagasabb rankú vizet idézi, igaz a zsákból sajnos nem keresi ki :)
- Sheepwatch: kijelzi a sheepedből hátralevő időt. Ha több mage is sheepelget akkor meg szokott zavarodni, de általában jó. Kötelező.
- IsBuffActive: a lentebb látható macrók némelyikéhez kell.
- Natur EnemyCastbar: ez igazából mindenkinek kvázi kötelező. Az ellenfél spellkasztjait mutatja, kasztolási idővel ha van. Kb 20 yardon túl nem megbízható, mert a combat logba ilyen messziről már nem minden kerül bele. Ez nem a plugin hibája.
- Mobinfo2: Solo grind sebzés optimizáláshoz fontos ismerned pontosan a mob maradék életerejét. Meg amúgy is jó.
- Scrolling combat text: A kiemenő/beeső sebzések, healek, buffok, debuffok a képernyő közepén scrollozódnak szépen. Ez is mindenkinek hasznos, nagyon sokat segít hogy nehogy ne vedd észre amikor sebződsz :)


Fire vagy Frost?
A kérdésre konkrét válasz nem adható. Az, hogy egy pve mágus fire vagy frost spec legyen-e, sok dolog függvénye. Személyes preferencia, az épp bejárt insták jellege, a raidben található többi mage speckója, stb. MC-t vagy BWL-t járó guildek mágusai valószínűleg nagyon jól teszik a fire immune bossok tömege miatt, ha frost specet használnak, de a fire iszonyú jól teljesít ZG-ben, AQ20/40-ben és Naxxramasban. A játék egyetlen frost immunis raid bossa jelenleg a Naxx végén található Sapphiron, míg fire immunis boss MCben és BWL is rengeteg van, Onyxia is immunis.
Ezt a fejezetet az hívta életre, hogy nemrég 47 day played után deep frostról átálltam fire raiding buildre (17/31/3 egy verziója) és nagyon élvezem. Írtam egy külön cikket a két talentirányzat konkrét összehasonlításáról - nem meglepő módon a fire 1 célpontra sokkal többet sebez. Meglepő viszont, hogy megfelelő használattal a fire ág DPM-je a frosténál jelentősen jobb! (miközben a DPS is magasabb) Ez egyedül annak köszönhető, hogy nem 1, hanem 2 féle elsődleges támadó spellt használ a fire build - ezeket a clearcastinggal okosan kombinálva kiváló DPM-et érhetsz el. Ha meg nem gond a mana, lehet fireballozni ami a frostbolt DPS-hez képest kb +30% sebzés...
Az ice block és barrier hiánya engem legalábbis nem ráz meg különösebben. Kicsit jobban figyelek az aggrora raidekben, így trashmobokon nem szoktam meghalni. Bossoknál leginkább a tankváltásoknál halok meg ha egy taunt missel, mint pl Mar'linál. Nem érzem jelentős gyengülésnek az iceblock hiányát. MC-ben és Onyxiánál is jártam fire builddel. MC első pár bossa és a trashmobok nagyrésze teljesen jól vihető fire-rel ha van rajtuk CoE, de miért ne lenne. Ugyanazt a damaget hozom itt mint frosttal, továbbra is ugyanaz a frostmage van csak előttem aki eredetileg is volt... Sajnos a későbbi bossoknál, főleg Baronnál a fire egyértelműen szívás. Onyixiánál a magek feladata amúgy is a whelpek kezelése, erre manát kell spórolni így valszeg frost builddel is csak rank5-6-os frostboltokat eregetnék hogy sose fogyjak ki és túl sok threatet se csináljak. Clearcastnál arcane missiles a threat csökkentése végett. Fire ward és blink itt elegendő a túléléshez fire res gear nélkül is.
A wow hivatalos mage fórumon gyakran elhangzó kijelentést idézve: "fire speccel is lehet frostboltot lőni".


Burning Crusade
Hamarosan itt a BC! Lássuk gyorsan mit kap a mage ebben a kiegészítőben!

Spellek:
* spellsteal: instant CD nélküli cast ami "ellop" egy spellt az ellenfélről. Ez gondolom PVEben nem lesz hasznos annyira (hacsak nem oda ahol jelenleg a shammyk purge-ölnek, de ezt majd meglátjuk), de pvpben klassz lehet. Sajnos a manaköltsége nem alacsony és véletlenszerű effektet lop el.
* molten armor: a támadódra ütésenként 60-90 pontot visszasebez. Szvsz PvPre jobb is lehet mint az ice armor. PvEre AoE sebzés fokozására kiváló :)
* ice lance: többször változott ez a spell, jelenleg úgy néz ki hogy alacsony (kb scorch) sebzése lesz, 1.5s kasztidővel. Fagyott célpontra tripla sebzést okoz ami egy shatter frostbuilddel iszonyat imba pvp spellé teszi. PvE használati lehetősége valószínűleg a solo farmolásra fog korlátozódni.
* arcane blast: nem tudunk róla eleget még, elvileg 2.5secről indul és nagyon jó DPM-ről, valamint minden kasztolással egyre gyorsabb lesz de a DPMje romlik. Konkrét értékek hiányában fogalmam sincs, mire lesz ez jó.
* invisibility: láthatatlanság! Nem tudom örüljek-e neki vagy sem, mert jelenleg úgy néz ki 8sec kasztideje lesz és max 20 secig tart. Ráadásul csak a láthatatlan célpontokat lehet alatta látni. Az egyetlen jó pontja, hogy teljes aggro törlést fog okozni. Sokak szerint 8sec sebzés nélkül eleve megoldja az aggro problémákat, szerintem viszont megvan a helye ennek a spellnek, főleg ha előre tudható hogy imba sebzést fogunk kiosztani (molten fury, combustion).

Talentek:
* arcane: ez az ág fog a legtöbbet változni és a legjobban erősödik. 40 ponttal a mind mastery az int 25%át adja hozzá a spelldamagehoz, ami nagyon imba. Számításaim szerint azonban még ez sem fogja megérni, hogy a raid specek 40 arcane ponttal induljanak. 25 pontnál elhozható az arcane potency ami 3 pontnál maxolva +30% critet ad a clearcast alatt lőtt spellekre. Ez elsőre nagyon jónak tűnik rolling ignite buildekhez de konkrétan utánaszámolva ezt nem tudom alátámasztani. 28 arcane túl nagy áldozat, a fire talentek igen jó damaget adnak. A 41 pontos talent egy instant lassítás (slow), ami szerintem igazán gagyi, ha nem működik raid bossokra. Ha erős trashmobokra viszont működik akkor lehet értelme (bár egyszerre csak egy célpontra hat), de ez a rá specelő mágust egyértelműen support szerepkörbe fokozza le, ráadásul pont trashmobokon... Nem hangzik jól. Bossokon nagyon jó volna, de mégsem hiszem hogy sok mage volna aki szívesen specelne bosslassító support szerepkörre. Jó talent még az arcane mind ami a mostani manapool növelő helyett intet növel max 15%-kal, a mind mastery mellé kötelező. Az empowered arcane missiles az AM spell damage bónusz részesedését növeli, de sajnos a manaköltségét is. Minden számítás szerint az AM továbbra is nagyon szar marad. Egyedül akkor éri meg ez a talent ha a gearben nincs elég damage, viszont van sok int. Magister setes korban levő mageknek lehet jó esetleg. De előbb-utóbb abból ki kell lépni - a legjobb ha bele sem lép az ember. Van még egy új filler talent, a prismatic cloak ami 1-5%-kal csökkent minden kapott sebzést. Értelmetlen. Nem tudom ilyen szarokat minek kell a mage fákba tenni. Az Improved Blink a blink manaköltségét csökkenti, asszem 25/50%-kal, ami jópofa, de sok értelmét nem látom. Egy range növelés, cooldown csökkentés, targetvesztés mind sokkal jobb lett volna. PvP buildekbe beleférhet.
* fire: elég sok damage buffot találunk itt. Playing with fire 3% damage done és taken, pyromaniac +3% fire crit -3% fire manacost, molten fury ami 20% alatti ellenfelekre +30% sebzést ad (a warrior execute mage verziója), empowered fireball (+20% spelldamage gearből a fireballokra). Sajnos a burning soul már csak 10% threat reductiont fog adni, de erre még visszatérek. A 41 pontos képesség (dragon's breath) egy cone of cold jellegű instant, csak fire sebzéssel és 3 seces disorient hatással. Ez elég erősen PvP talent. Csakúgy, mint a blazing speed ami beeső sebzés esetén jelentős mozgási sebesség buffot ad.
* frost: itt van a legkevesebb értelmes újítás. Az ice floes csökkenti max 20%-kal a frost spell cooldownokat, 8 perces cold snap és 4 perces ice block nagyon kedves változás. Az empowered frostbolt ad +10% damaget gearből a frostboltra és +5% critet. Ez elég erős, szvsz az emp.fireballnál jóval erősebb. Ezen kívül viszont csak értelmetlen defenzív talentek vannak a frost ágon amik jelentéktelen sebzéscsökkentési és elkerülési buffokat adnak. Arctic winds, frozen core - ezek annyira szarok és közük nincs a mage osztályhoz, hogy én kérek elnézést. A 41 pontos képesség a summon water elemental. Az elementál elvileg elég jó DPSt tud tolni, de raidben valszeg könnyen hal és 45 secig él. Cooldownja 3 perc - valszeg pvpben lesz használható (instant kaszt), de nem tudunk még eleget róla. A frost channeling már csak 12% threat csökkentést fog adni, ami elég gyászos... Pletyka szinten hallottam egy "cold hearted" nevű talentről ami a molten fury frostos párja lenne, de hivatalosan nincs nyoma.

Összegzés: a legmeglepőbb változás a 30%-os threat csökkentő talentek erős nerfje. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy most az alliance mágusoknak van 30% talentből és 30% paladin buffből (mivel összeszorzódnak, ez összesen 51%). A hordának most van a 30% talentból és tranquil air totemet 3 havonta 1x kapnak, tehát 30%. BC után az alli mágusoknak lesz 10-12% talentből és 30% paladinból, shammyt ugyanúgy nem fognak kapni ahogy mi eddig sem, tehát ez nekik nerf 37-38.4%-ra :) Mi hordások viszont BC után kapunk pala buffot a nerfelt talentek mellé ami még mindig 7-8%-os threat csökkentés lesz a számunkra. :) Az arcane threat csökkentése egyelőre maradt 40%, de mivel az arcane továbbra is gagyi raid sebzésre, így ez nem is meglepő. A threat csökkentés nerf oka azonban valószínűleg az invisibility aggroreset hatása.
Raidelésre számításaim szerint továbbra is a fire lesz a legjobb singletarget damage ág, 18/40/3 spec lesz a nyerő. A molten fury/playing with fire/emp.fireball közt lehet zsonglőrködni a pontokkal ízlés szerint. A 3/3 pyromaniac egyértelműen need minden fire buildnek. Az empowered frostbolt új verziójával a deepfrost is ismét versenyképes sebzést tud okozni. A deep arcane/frost még winter's chill leeching mellett sem lesz jobb a firenél, hacsak nem sikerül valakinek extrém intellect értékeket összekaparni. Amiket itt kikövetkeztetek azok nem számolnak a BC itemizációjával, ami jelenleg nyilván ismeretlen. Aki utána akar számolni egyes értékeknek, az töltse le ezt az excel filet. A jelenlegi BC alpha talentállapotok vannak benne a jelenlegi legmagasabb trainelhető spellrankokkal. Apropos, úgy néz ki hogy a lvl70en kapott spellek aránytalanul nagyobb növekményt fognak kapni damage-re. A spellek a curse-gaming.com BC spell adatbázisában kikereshetők.
Remélem nem lesznek további fire resistant/immune insták és maradhatok fire spec mert a BC fire ága sokkal nagyobb buffot kap mint a frost és amúgy is tetszik :) Úgy érzem az invisibility nagyon jól fog passzolni a rolling igniteok és a molten fury mellé. Egyes pletykák szerint az invisibility 1.5sec cast lesz, ami renkdívül hasznossá tenné.
Meg fog szűnni a tárgyakon a spell crit%, helyette crit rating lesz, ami két célt szolgál: a 60. szintre méretezett critet adó tárgyak ne legyenek ugyanannyira használhatóak 70. szinten, illetve a critek ne szálljanak az egekbe. A BC tárgyait elnézve rendes adag staminát fog kapni minden osztály és a crit sebzések gyakorisága vissza lesz fogva. Túl sok volt már az 1 és 2shotolás pvpben gondolom :) Lesz resilience rating is, ami a crit rating ellenkezőjét csinálja, tehát ha a téged bántalmazó karakternek van 50 crit ratingje, neked meg 20 resilience akkor ő úgy lő/üt/kasztol rád, mintha csak 30 crit ratingje lenne. A crit rating valós értéke a szintedtől függ majd, 60. szinten 14 rating ad 1% critet, 70. szinten pedig 20, ha minden igaz. Azt hiszem a spell hit%-ok is hasonlóképp fognak átalakulni. A talentekből jövő konkrét konstans %-ok a pletykák szerint változatlanok lesznek.


Burning Crusade trainelhető
A curse-gaming féle BC adatbázisból a következőket mazsoláztam ki (hasonlítási alapként a mostani trainelhető max rankok és AQ20 rankok):
spellrankszintmanacostdamage (DoT nélkül)DPS (improveddel)DPM

Frostbolt
1056260429-463178,41,72
11 (AQ)60290515-5552141,84
1262300522-5632171,81
1368330597-644248,21,88

Fireball
1160395561-715218,51,66
12 (AQ)60410596-7602261,65
1366425633-806239,81,69

Scorch
758150233-275169,31,69
864165269-318195,71,78
970180305-362222,31,85

Arcane Explosion
654390243-263168,70,65
762465306-331212,30,69
870545377-408261,70,72

Arcane Missiles
756595192*51921,61
8 (AQ)60655230*52301,76
964685240*52401,75
Ezek az alapértékek, talentek nélkül (kivéve imp.fireball és frostbolt), debuffok nélkül... Az AE is 1 célpontra van számolva, nyilván 10 célpont esetén már igen jó a DPM mutatója.


A jó PVE mage
A jó mage ismertetőjelei:
1) A lehető legtöbb kockázatot vállalva a lehető legtöbb sebzést osztja ki.
2) Amikor kockázatot vállal, mindig csak önmagát veszélyezteti, azaz bosst és 40 fős trashmobot NEM húz le! A jó mage ismeri a threat működését!
3) Kérés nélkül mindig rendelkezik a csapat/raid ellátásához szükséges mennyiségű vízzel és a rányitott trade ablakokba 1-2 stackkel be is pakol
4) Kérés nélkül felbuffolja az azt igénylő társait
5) Tud sheep+counterspell pullt csinálni :)
6) Tudja kezelni a manáját, nem fut ki belőle amikor nem kéne
7) Mindig megújítja a sheepjét, főleg ha tudja hogy ez az utolsó dolog amit halála előtt megtehet :)
8) Odafigyel és pull után azonnal sheepel
9) AOE jeleneteknél elsők közt rohan be a tömegbe, nem arra vár, hogy valaki másra menjen az aggro (ld. 1. pont)
10) Mindig van legalább 1 mana gemje megidézve, hosszú csaták előtt legalább 2. Végső esetre van nála mana potion, valamint spirit weapon és wand evokációhoz.
11) Kényszerítő körülmény híján soha nem töri meg más vagy a saját CC-zett mobjait. Ha mégis megtöri, elnézést kér.
12) Ha decurseolni kell azonnal és mindig decurseol, akkor is ha emiatt nem tud az 1. pont szerint cselekedni :) Van telepítve Decursive addonja.
13) Ismeri és szükség esetén használja a spellek alacsonyabb rankjait is.
14) Ismeri és jókor használja a mage sebződést elkerülő spelljeit, hogy ne haljon meg könnyen és teljesíthesse az 1. pontban foglalt küldetését.
15) Ha van main assist, követi azt, de main assist nélkül is tudja, mikor mibe mennyit sebezhet. És ezt meg is teszi.
16) Tudja, hogy minden tank más képességű és idomul ehhez. Ha a tank túl béna, elmagyarázza, hogy kell tankolni :)
17) Kis csapatokban ha a tank nem védi meg a healert, frost novával/sheeppel menti a gyógyítót, vagy szükség és lehetőség esetén magára húzza a mobot.
18) Nem frost nováz olyan mobot a healer mellett ami eredetileg nem a healert ütötte :)
19) Nem tartja fel a csapatot csak mert még 10mp-ig innia kell. Kinemszarjale. Ha viszont tényleg nagyon kell a mana (pl aoe következik) akkor megköveteli, hogy figyeljenek a manabarjára.
20) Nem csak akkor iszik mikor már nagyon kell, hanem minden egyes csata után, hogy a 6) és 1) pontnak eleget tehessen.
21) A fegyverén spelldamage vagy spirit enchant van, a felszerelésén lehetőség szerint a lehető legtöbb spelldamage.
22) Tudja, hogy a Magisters set egy kalap szar.
23) Minden elérhető spellből minden rankot megvett a trainernél.
24) Ha egy ismeretlen udvariasan vizet kér, azt nem hajtja el ordenáré hangnemben.
25) Figyeli a csata állását, mindig be van kapcsolva a target's target kijelzése. Raidben minden embert listáz, hogy lássa kit kell buffolni. Fent van nála a CTRA, hogy képben legyen. 300as first aidje van és 1 stack heavy runecloth bandage ott figyel készenlétben.


Makrók
Ezek aranyos dolgok, egy AP/PoM/pyro mágusnak feltétlen szüksége van rájuk. Pár példát próbálok itt felsorolni. Másoláskor ügyelj a spacekre, a zárójelek elé tényleg nem kell.
- assist macro: ez mindenkinek hasznos lehet, a megadott emberre assistál, át kell írni ha ez az ember változik...

/target XY
/assist

- counterspell: nem kell megszakítanod a kasztolásodat, megteszi ez a script automatikusan amint counterelsz. Ice blockhoz ugyanezt erősen javaslom:
/script SpellStopCasting()
/script CastSpellByName("counterspell")

- decurse önmagadra: target vesztés nélkül gyors self-decurse, pl lockok ellen pvp-ben jó lehet. Azért a decursive jobb :)
/target sajátneved
/cast Remove Lesser Curse
/assist

- dampen magic önmagadra: target vesztés nélkül gyors self-dampen, minden mágia ellen hasznos lehet. Amplify magiccel pedig a kapott gyógyításokat javíthatod fel. Erre azért vigyázz, hogy csak akkor tedd, ha nem kapsz mágikus sebzést, vagy az elenyésző.
/target sajátneved
/cast Dampen Magic(rank 5)
/assist

- instant sheep: ha van PoMod, pvpben jó ez :)
/cast Presence of Mind
/script SpellStopCasting()
/cast Polymorph(rank 4)

- sheepelés bejelentése: hasznos lehet raidben - a sheep rankot módosíthatod ha még nem vagy 60as illetve /ra helyett /p-vel partyban működik.
/ra Sheeping >>> %t <<<
/cast Polymorph(Rank 4)

- takarékos frostbolt: ez a script rank5 frostboltot kasztol, kivéve ha van rajtad Clearcasting, mert akkor 10-eset... Takarékos stuff! Fel kell hozzá tenni az IsBuffActive plugint! Sortörések nélkül másold be.
/script if IsBuffActive("Clearcasting",player) then 
  CastSpellByName( "Frostbolt(rank 10)") else 
  CastSpellByName( "Frostbolt(rank 5)") end;

- auto-aoe: ez a script szintén az IsBuffActive plugint használja. IceBlock/Shatter buildhez készült, a következőt csinálja: ha frost nova nincs cooldownon, azt nyom, egyébként IAE-t, így érve el a maximális aoe sebzést shatteren keresztül. Ha az életerőd 25% alá esik ice blockol, 75% felett leveszi a blockot. Még nem teszteltem élesben, de amint tudom megteszem. Neked csak a macrot kell nyomni ész nélkül, annál is inkább, mivel egy elsütéshez 2x kell lenyomni a 2 castspell hívás miatt. (Ez asszem 1.10-es nerf) A frostnovás részt kiveheted ízlés szerint (első CastSpell). Sajnos a 255ös macro karakterlimitet csak úgy tudtam betartani, ha a spelleket index szerint hívom be, ez azonban mindenkinek más lehet, függően a fajtól, skillektől és megvett spellektől. Pár számmal kisebb/nagyobb indexen kell legyen minden spelled mindenesetre, feltéve h 60as vagy és mindent megvettél. Mondom melyik szám melyik spell nálam: 139= frost nova rank 1, 27= IAE rank 6, 166= Ice Block. A sortöréseket ismét csak ne másold be. Sok szerencsét, talán ez javít az AOE túlélési mutatódon.
/script i=UnitHealth("player")/UnitHealthMax("player");
CastSpell(139,"spell");
if IsBuffActive("Ice  Block",player) then 
   if (i>0.75) then CastSpell(166,"spell") end
else
   if (i<0.25) then CastSpell(166,"spell") end;
CastSpell(27,"spell");
end;


Ez a nova nélküli változat, ez befér nevezett spellekkel is... Ezt már teszteltem és jó!
/script i=UnitHealth("player")/UnitHealthMax("player");
b="Ice Block";
if IsBuffActive(b,player) then 
   if (i>0.75) then CastSpellByName(b) end
else
   if (i<0.25) then CastSpellByName(b) end;
CastSpellByName("Arcane Explosion(rank 6)");
end;